• home
 • video
 • pas verschenen

  Nys: "Stybar kan heel hoog scoren in klassiekers"

  Sven Nys: "Zdenek Stybar zit ook in de juiste ploeg."

  Sven Nys, cocommentator voor Tirreno-Adriatico, zag Zdenek Stybar gisteren in Parijs-Nice vijfde worden in een lastige rit. "Ik denk dat hij dit jaar de aansluiting zal vinden met de klassieke top", zegt de Belgische kampioen veldrijden over de wereldkampioen veldrijden. Nys gaf ook zijn mening over het nachtje cel van Vincent Baestaens in de VS. "Geen positief nieuws voor niemand."

  Zdenek Stybar maakte de voorbije twee jaren een geslaagde overstap naar de weg, al pakt de Tsjech er elk seizoen ook nog wel wat crossen bij. En met succes, getuige zijn WK-triomf in Hoogerheide na een fel duel met Nys.

  Maar alle aandacht van de renner van Omega Pharma-Quick Step gaat nu weer naar de weg. En Nys geeft hem daar evenveel kansen op succes. "Hij heeft in 2013 al een paar keer laten zien wat hij in zijn mars heeft."

  "Dit geeft weer signalen van een heel sterke Stybar. Dat zal hem zeker motivatie geven, voor zover hij dat al nodig had, om over een aantal weken echt heel hoog te scoren."

  "Hij zit ook in de juiste ploeg. Die heeft de drive van het winnen en Stybar gaat daar mee de vruchten van plukken."

  "Ik heb nooit willen kiezen tussen veld en weg"

  Stybar is met Lars Boom enkele jaren geleden hét hedendaagse voorbeeld van crossers die met succes overstappen naar de weg. Ziet Nys nog zulke mannen in het huidige crosswereldje?

  "Niels Albert zou dat kunnen, die heeft daar de motor voor. Kevin Pauwels heeft daar zeker ook capaciteiten voor, als is hij wel minder wringer en komt hij op een ander terrein beter tot zijn recht."

  "Mathieu van der Poel heeft het ook al bewezen als wereldkampioen bij de juniores. Francis Mourey kiest voor de twee, maar hij rijdt zo vaak op de weg dat dat zijn cross afbot. Er zijn dus zeker renners met capaciteiten, maar in de sport moet je keuzes maken."

  Nys heeft ook van de twee geproefd. "Ik heb de keuze tussen weg of veld wel nooit willen maken. Ik heb de kans gekregen om de voorjaarsklassiekers te rijden, maar ik kon de cross niet laten vallen. Ik heb altijd veel te graag in het veld gereden. Dat was mijn hoofddoel."

  "Ik reed klassiekers van 250 à 260 km, maar heb die afstand nooit in de benen gehad als voorbereiding. Terwijl Stybar de cross er nu bijpakt, maar ook duizenden kilometers op de weg heeft gedaan. Dat is het verschil. Maar ik heb er geen spijt van. Als je mijn carrière in de cross ziet, ben ik daar trots op."

  "Geen positief nieuws van Baestaens"

  De crosswereld werd gisteren opgeschrikt door het nieuws over BKCP-renner Vincent Baestaens, die een nachtje in een Amerikaanse cel doorbracht. "Ik zou niet graag in zijn schoenen staan en zo in de krant komen", zegt Nys daarover.

  "Ik ken het juiste verhaal niet en je moet even afwachten wat daarrond zal gebeuren", houdt hij het kort. "Maar het is absoluut geen positief nieuws, niet voor hem, voor zijn familie, niet voor zijn ploeg en niet voor de cross in het algemeen."