• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Alphen: "Van der Plaetsen is gemaakt voor de zevenkamp"

  Hans Van Alphen wil zich dit jaar plaatsten voor het EK in Götzis.

  Meerkamper Hans Van Alphen zag Thomas Van der Plaetsen een knappe bronzen medaille behalen op het WK indoor in Sopot. Van Alphen spreekt lovend over zijn jongere concurrent. "Thomas heeft een mooie progressie gemaakt."

  "Thomas is derde geworden met een mooi aantal punten (6.259, red) in een sterkbezet veld", zegt Van Alphen. "Ik dacht wel dat hij rond dat puntentotaal kon komen. Maar je moet het dan nog doen op het moment dat het moet. Dat is fantastisch."

  Het WK indoor wordt niet zo hoog aangeschreven als outdoor. "Ik vrees dat dat altijd zo zal blijven. Langs de andere kant, het niveau was heel hoog en toch haalt hij een medaille. Dat spreekt voor zich."

  "Thomas is een echte zevenkamper. Drie van de zeven disciplines zijn springnummers en dat zijn nu net zijn sterke punten. Hij is gemaakt voor deze discipline."

  De laatste jaren lijken de meerkampers in ons land als wortelen uit de grond te schieten. Vroeger was er Tia Hellebaut en kwam Van Alphen aan de oppervlakte, vandaag verschijnen ook Van der Plaetsen en Nafi Thiam op het toneel.

  "Ik denk dat je boegbeelden voor een deel nodig hebt om aan mensen te tonen dat het kan. Jonge atleten worden zo ook gemotiveerd om richting die zevenkamp te gaan. Er zijn goede trainers in België voor de meerkamp."

  "Mijn record op de tienkamp? Dat is nog een grote kloof"

  Hier en daar beweren kwatongen dat de wereldtop minder breed is dan enkele jaren geleden. Van Alphen is het niet eens met die stelling. "Vorig jaar stond je op het WK indoor met 6.000 punten op het podium. Nu moet je al rond de 6.250 punten halen. Er zit dus een stijgende lijn in."

  Hans Van Alphen is Belgisch recordhouder op de tienkamp met 8519 punten. Kan Van der Plaetsen dit jaar al zover geraken? "Dat is nog een hele sprong die hij moet maken. Hij moet daarvoor nog zo'n 250-300 punten beter doen. Of hij dat dit jaar of volgend jaar zal bereiken, zal moeten blijken. Ik hoop dat ik er zelf nog een schepje bovenop kan doen."

  "Hij heeft een mooie progressie gemaakt in de winter en dat zal zich ook in de zomer uiten. Het enige nadeel is dat er een aantal werpnummers bij de tienkamp is dat minder is voor hem."

  Van der Plaetsen hekelt het topsportbeleid, omdat het budget stagneert en er steeds strengere voorwaarden bijkomen. Wat vindt Van Alphen van die kritiek?

  "Er zijn altijd dingen die beter kunnen, maar ik denk niet dat we het slecht hebben. Thomas en ik hebben allebei een contract bij Bloso waar we een maandloon en werkingsbudget hebben om stages mee te financieren. Het zou beter kunnen, maar ook veel slechter."

  "Hoop in 2015 weer het niveau van 2012 te halen"

  Tot slot sprak Van Alphen nog zijn ambities voor dit seizoen uit. "Voor mij zal het een overgangsjaar worden. Ik ben nog herstellende van een enkelblessure, maar het gaat in stijgende lijn. Ik wil me in mei selecteren voor het EK in Götzis. Daarna wil ik op het EK nog een schepje beter doen. Ik hoop in 2015 weer op het niveau van 2012 te zitten."