• home
 • video
 • pas verschenen

  "Natuurlijk mag Club Brugge nu weer van de titel dromen"

  "Het spel van Standard is eendimensionaal."

  Peter Vandenbempt fileert de belevenissen van onze topclubs op de 28e speeldag. Hij looft Club Brugge en ziet werkpunten voor Standard en Anderlecht. Ook de strijd om het laatste ticket voor PO I trekt zijn aandacht: Genk of Gent? De Sporza-journalist durft voor geen van beide clubs zijn hand in het vuur te steken.

  Of Club Brugge door zijn 1-0-overwinning tegen Standard na negen jaar weer van de titel mag dromen? Ja, natuurlijk. Het enthousiasme in de Brugse tribunes is vergelijkbaar met dat op Standard enkele jaren geleden toen het na 25 jaar eindelijk nog eens kampioen kon worden.

  De trainer is dezelfde: Michel Preud'homme. Voor mij is hij de sleutel in de wederopstanding van Club Brugge. Dat heeft iedereen ondertussen al wel begrepen.

  Van een toptrainer wordt gevraagd dat hij een visie heeft, een herkenbaar spelconcept neerzet, de spelers vertrouwen en een houvast geeft in moeilijke situaties en spelers beter maakt en maximaal laat renderen.

  Dat is wat Michel Preud'homme (foto) in Brugge doet. Zo staat er nu een ploeg die zeer solide is, een wedstrijd kan lezen, sturen en controleren, met veel beweging voetbalt en de grinta van zijn coach uitstraalt.

  Met een speciale vermelding voor Vadis Odjidja en zeker ook voor Timmy Simons. De bondscoach moet in zijn vuistje lachen als hij Simons op dit niveau ziet presteren.

  Er zit iets te veel verval in het spel van Standard

  Als we Guy Luzon mogen geloven is er niets aan de hand bij Standard. Er was op Club wel wat pech mee gemoeid, maar volgens mij is er toch net iets te veel verval in het Luikse spel.

  Michy Batshuayi bijvoorbeeld zat niet in de match en probeerde te forceren. Ik had een beetje de indruk dat hij worstelt met zijn niet-selectie voor de oefeninterland van de Rode Duivels tegen Ivoorkust.

  Het middenveld werd opgegeten door het Brugse - vreemd dat een coach dat laat gebeuren - en defensief laten ze de laatste weken ook iets te vaak steken vallen. Het doelpunt van Club was daar een voorbeeld van, vind ik.

  Het is allemaal wat minder scherp, wat minder geconcentreerd, wat minder gedisciplineerd. In die zin kan 0 op 6 een wake-up call zijn.

  Wat we al langer weten: het spel van Standard is ééndimensionaal. Luzon verrast nooit eens met een slimme zet of een andere bezetting, terwijl flexibiliteit je net meer opties geeft.

  Je mag niet met twijfels aan de play-offs beginnen

  Club Brugge heeft momenteel het psychologische voordeel, maar Standard is wel nog altijd leider. De twee wedstrijden die nog komen, zijn voor Standard zeer belangrijk, want je moet in een positieve spiraal aan de play-offs beginnen. Dus niet met twijfels, anders raak je in de greep van de stress zoals Anderlecht in drie van de vorige vier play-offs meemaakte.

  Kampioen voetbalt niet als een titelkandidaat

  Anderlecht versloeg Genk met 2-0 en kan zich optrekken aan de cijfers. Het telt nog negen punten achterstand op Standard. Als je dat deelt door twee, is dat speelbaar.

  Vreemd genoeg haalt Anderlecht in topwedstrijden het hoogste aantal punten. Maar ook tegen Genk heeft de kampioen niet gevoetbald als een echte titelkandidaat, zeker niet in vergelijking met Club Brugge.

  Anderlecht, met een sterke Vanden Borre en Najar, stond achterin wel zeer solide, maar als je weet dat dat tegen een ploeg is die al weken niets creëert, wordt dat al een beetje gerelativeerd.

  Plus: als je twee wedstrijden voor de play-offs nog een keer experimenteert, nu met Mbemba op het middenveld, wijst dat er toch ook niet op dat het allemaal in de plooi zal vallen. Maar gelet op de cijfers kan Anderlecht zichzelf dat wel wijsmaken.

  Genk of Gent: ik heb er geen idee van

  Het laatste ticket voor PO I is een strijd tussen Racing Genk en AA Gent. Ik heb geen idee wie het zal halen. Genk heeft wel twee wedstrijden meer gewonnen en dat is bepalend.

  Gent zit dan weer een beetje in de flow, maar het is niet zo dat het tegen Charleroi voetbalde als een ploeg die onstuitbaar over Genk gaat stormen.

  Er was een goeie spirit in de ploeg en Dejaegere was de roerganger, maar alles bij elkaar biedt dat matige voetbal geen garanties voor die laatste twee wedstrijden.

  Voor Genk waren er na een weekje Emilio Ferrera zeker lichtpunten: een goeie organisatie en de backs die hoog druk zetten, bij momenten goed positiespel en een goeie balcirculatie, maar er komt niets van. Daarbij komt dat Genk de individuele fouten blijft opstapelen.

  Ik heb het gevoel dat het beter kan worden in Genk, maar de vraag is hoe lang dat gaat duren. Genk heeft nu de stress van de ploeg die net voor de streep is bijgehaald. Gent heeft liefst 17 punten goedgemaakt.

  Genk of Gent: ik weet het niet. Maar het zal in elk geval zonder felicitaties van de jury zijn.

  Peter Vandenbempt