• home
 • video
 • pas verschenen

  Naar volleybalcompetitie zonder dalers/stijgers?

  Roeselare en Maaseik behoren tot de top van de Liga A.

  Edwin Blauwblomme, voorzitter van de volleyballiga, heeft een plan om onze vaderlandse competitie op te waarderen. Hij droomt van een competitieformule met 12 ploegen die voldoen aan enkele financiële en structurele voorwaarden.

  Blauwblomme werd begin november verkozen tot nieuwe voorzitter van de liga en hij heeft sindsdien niet stilgezeten. "De laatste twee maanden heb ik naar verschillende partijen geluisterd", vertelt Blauwblomme aan Sporza.

  "Ik heb die bevindingen gebundeld en heb nu een plan, dat ik eerst aan de clubs wil voorleggen en waar een aantal nieuwe zaken uit zouden moeten voortvloeien."

  "Ten eerste gaan we een manager aantrekken die het product topvolleybal commercialiseert." Dat moet fondsen creëren die de clubs uit de Liga A op verschillende vlakken een duwtje in de rug kunnen geven.

  "Ik denk ook aan een nieuwe competitieformule, waarvan de strategie is om over twee of drie jaar een competitieliga A te hebben met bijvoorbeeld minimaal 10 maar liefst 12 ploegen."

  Die ploegen zouden voor Blauwblomme aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen:

  1. Op sportief vlak binnen twee à drie jaar een bepaald niveau bereiken.
  2. Goed financieel beheer hebben en sluitende budgetten halen.
  3. Beschikken over een uitstekende jeugdwerking met gediplomeerde jeugdtrainers.
  4. Heel veel aandacht hebben voor het sociaal-maatschappelijke gebeuren en scholen, verenigingen, bedrijven en de middenstand bij hun projecten betrekken.
  5. Voldoen aan bepaalde logistieke zaken, zoals opvang, supporters, sponsors en pers én een minimum aan zaaleisen om professioneel te volleyballen.

  "Beginnen met een competitie zonder dalers"

  "Dat zouden we kunnen bereiken door vanaf volgend seizoen bijvoorbeeld een gesloten competitie te hebben met twaalf ploegen, waarbij er twee of drie jaar dus geen dalers zijn op sportief vlak. Men kan wel dalen als men aan de andere voorwaarden niet zou voldoen", zegt Blauwblomme.

  Om aan tien of twaalf clubs te geraken, zullen de eisen wel lager moeten dan nu, want in de Liga A kampen enkele clubs met financiële problemen en een aantal clubs uit de Liga B promoveren om dezelfde reden liever niet.

  "Juist", zegt Blauwblomme. "Daarom moeten we opbouwen en proberen ons doel te bereiken over drie jaar. En daarvoor moeten we nu de eerste stappen zetten: meer ploegen in de Liga A, de niveau-eisen verlagen en de ploegen de tijd en de ondersteuning geven om op te bouwen."

  Op welke termijn wil Blauwblomme dit plan erdoor duwen? "Anderhalve maand, tegen eind maart. Zodat we tegen volgend seizoen kunnen werken aan de uitbouw van deze formule."