• home
 • video
 • pas verschenen

  Doping bij Duitse biatlete en Italiaanse bobsleeër

  Evi Sachenbacher-Stehle is niet aan haar proefstuk toe.

  Sotsji heeft zijn eerste dopinggevallen. De Duitse skifederatie heeft meegedeeld dat de Duitse biatlete Evi Sachenbacher-Stehle positief heeft getest op een stimulerend middel. Later op de dag dook nog een tweede dopinggeval op: de Italiaanse bobsleeër William Frullani werd al van de Spelen geweerd door het Italiaans Olympisch Comité.

  De Belgische dopingarts Peter Van Eenoo (foto) sprak gisteren bij Sporza profetische woorden: "De Spelen zijn redelijk proper en voor het IOC staat de teller voorlopig op nul. Maar de Spelen zijn nog niet afgelopen." Geen 24 uur later was het prijs.

  Het Duits Olympisch Comité (DOSB) maakte het dopingnieuws vanochtend bekend. "Donderdagavond om 21.30u heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ons gemeld dat het A-staal van een lid van onze delegatie abnormale waarden gaf", luidt het in een communiqué.

  Laat op de avond, toen ook de analyse van B-staal positief bleek, kwamen de Duitsers officieel met de naam Evi Sachenbacher-Stehle op de proppen. De 33-jarige biatlete, die twee jaar geleden de overstap maakte van het langlaufen, werd maandag vierde in de 12,5 km massastart.

  In het langlaufen was Sachenbacher een wereldtopper. In Vancouver haalde ze goud in de teamsprint en in Salt Lake City pakte ze ook al de titel in de aflossing. Ze werd ook al drie keer tweede op de Winterspelen.

  In 2006 kwam Sachenbacher ook al in opspraak. Ze kreeg toen daags voor de Winterspelen in Turijn door te hoge bloedwaarden een verplichte rust van vijf dagen opgelegd.

  "Voedinssupplement als verklaring?"

  "Ik beleef momenteel de vreselijkste nachtmerrie die men zich kan voorstellen", zegt Sachenbacher-Stehle. "Zelfs toegelaten voedingssupplementen heb ik in het laboratorium laten controleren, om altijd zeker te zijn. Ik heb nooit bewust verboden middelen gebruikt."

  De juridische commissie van het IOC moet nu beslissen of de atleet een inbreuk heeft gepleegd op de antidopingregels en of er een diskwalificatie volgt.

  Italiaanse bobsleeër is tweede dopinggeval

  Het eerste dopinggeval was nog niet helemaal uitgeklaard of er was al een tweede dopingzondaar. Het Italiaans Olympisch Comité maakte vanmiddag bekend dat het William Frullani, lid van de viersmansbob, van de Spelen heeft geweerd na dopingmisbruik.

  Frullani testte bij een controle op 18 februari positief op het middel dymethylpentylamine. Frullani vroeg een tegenexpertise, die vrijdag eveneens positief uitdraaide. Daarop werd de atleet uit de Italiaanse delegatie verwijderd. Samuele Romanini neemt morgen zijn plaats in in de viermansbob.