• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  BK-organisator: "Niet fair van Vantornout"

  Koen Monu (l): "Ik heb Nys geen bleiter genoemd."

  Organisator Koen Monu van het BK cross in Waregem zondag krijgt de wind van voren van Klaas Vantornout en zijn team Sunweb-Napoleon in de heisa over de balkjes. "Ik ben altijd fair geweest en trek niemand voor", reageert hij bij Radio 1 op de beschuldigingen aan zijn adres. "Of Klaas geld geboden heeft? Ik kan alleen maar antwoorden dat het doel de middelen heiligt."

  Gisteren bond de Gazet van Antwerpen de kat de bel aan. Uittredend kampioen Klaas Vantornout zou de balkjes na in plaats van voor een moeilijke bocht hebben willen laten plaatsen. En hij bood daarbij geld aan, aldus de krant. Vantornout ontkent dat laatste.

  Aan Radio 1 doet Koen Monu zijn verhaal van de feiten: "Donderdag kwam ik toevallig Klaas Vantornout tegen op het parcours. Zijn eerste vraag was waar de balkjes lagen. Hij wilde precies weten waar."

  "Die balkjes zijn 40 cm hoog en liggen 6 meter uit elkaar op een lange rechte strook, zoals het reglement voorschrijft. Zo kunnen de technisch sterke renners erover springen. Klaas is blijkbaar niet zo handig en stelde de vraag om ze na de bocht te leggen."

  "Dat zou een drastische aanpassing betekenen en het technische voordeel volledig wegnemen. Het zou dan eigenlijk zinloos zijn om balkjes te plaatsen."

  "Ik heb hem gezegd dat ik dat een zeer eigenaardige vraag vond en een beetje vergelijkbaar met de vraag van een jaar geleden voor het BK in Mol om een houten vloer te leggen op het strand. Ik zei hem ook dat ik niet inging op het voorstel."

  "Geld? Het doel heiligt de middelen"

  De vraag of Vantornout geld geboden heeft, omzeilde Monu. "Daar kan ik enkel op antwoorden dat het doel de middelen heiligt. Ik laat het in het midden."

  Teammanager Jurgen Mettepenningen (foto) reageerde kwaad en dreigt met juridische stappen. "Hij is misschien niet blij, maar de organisatie en de federatie zouden niet blij zijn met het andere."

  "Een renner mag proberen om het parcours naar zijn hand te zetten. Maar als hij dan éénmaal een "neen" krijgt van de verantwoordelijke, dan dient er het nodige respect te zijn. Als die vraag dan herhaald wordt en er zelfs aangedrongen wordt, dan is dat niet fair."

  "Heb Nys geen bleiter genoemd"

  Monu beseft dat hij niet ongeschonden uit de heisa komt: "Ik ben niet meer onbesproken, maar ik wil benadrukken dat ik altijd fair ben geweest in de organisatie."

  "Ik lees dat ik Meeusen zou voortrekken met die balkjes. Ik ben bevriend met hem, maar nog met meerdere veldrijders. Ik trek niemand voor. Een organisator organiseert om renners, publiek en crossliefhebbers een mooie dag te gunnen."

  Tot slot wou Monu nog één zaak ontkrachten: "Ik lees ook in de media dat ik Sven Nys een "bleiter" zou genoemd hebben. Maar ik heb een immens respect voor Sven Nys. Ik zou hem nooit op een beledigende manier vernoemen in een gesprek."