• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  D'hoedt strandt op zucht van het brons

  Jeroen D'hoedt miste het brons op een haar.

  Op het EK veldlopen heeft Jeroen D'hoedt net naast het brons gegrepen. Hij werd op de streep geklopt in de strijd om de derde plaats. Met Bashir Abdi (8e) en Koen Naert (9e) finishten er nog twee Belgen in de top tien. De overwinning was voor de Spanjaard Alemayehu Bezabeh. Bij de vrouwen was Almensh Belete zesde. "Ik geef het niet graag toe, maar ik heb gehuild na de aankomst", zegt D'hoedt aan Sporza.

  De 27-jarige Alemayehi Bezabeh, een Spanjaard van Ethiopische origine, was heer en meester in de 10.000m lange wedstrijd. Bezabeh liep onbedreigd naar het goud. Hij eindigde in 29'11" en was daarmee 21 seconden sneller dan de Turk Polat Kemboi Arikan.

  Achter de Spanjaard was de strijd om het brons razend spannend. D'hoedt leek op weg naar eremetaal, maar moest op de valreep nog buigen voor de Brit Andy Vernon, die de Belg het brons afsnoepte. Het verschil tussen de twee bedroeg amper één honderdste seconde.

  Bashir Abdi liep lange tijd op medaillekoers, maar moest in de slotfase de rol lossen en werd achtste. Met Koen Naert (9e) finishte nog een derde Belg in de top tien. België pakte zo het zilver in het landenklassement.

  D'hoedt: "Ik haat die plastic medailles"

  Jeroen D'hoedt greep maar net naast een bronzen medaille. "Ik geef het niet graag toe, maar ik heb gehuild na de finish", vertelde hij aan Sporza.

  "Ik heb de koers van mijn leven gelopen, maar eindig op de ondankbare vierde plaats. Ik had veel vertrouwen in de sprint en dacht dat ik de medaille had. Ik heb niet uitgebold en heb alles gegeven. Maar de timing van Vernon (die derde eindigde) was beter."

  "Het is pijnlijk als je er zo dicht bij bent. Ik heb nu weer een medaille van plastic. Ik haat ze. Ik eindig liever vijfde dan vierde. Maar ik had vooraf wel getekend voor dit scenario. Het zal even duren om dit te verwerken, maar ik moet het positieve onthouden: ik ben terug."

  Belete wordt zesde bij de vrouwen

  Bij de vrouwen was de overwinning voor Sophie Duarte. De Française haalde het voor de Britse Gemma Steel en de Portugese Dulce Félix. Onze landgenote Almensh Belete moest vrede nemen met de zesde plaats, op een halve minuut van de winnares. De 40-jarige Veerle Dejaeghere werd 17e.