• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WK-profiel: Costa Rica

  Costa Rica doet voor de vierde keer mee aan het WK.

  • Bijnaam: Los Ticos
  • FIFA-ranglijst: 28
  • Hoogste plaats: 17 (2003)
  • Aantal WK-deelnames: 3
  • Beste resultaat: achtste finales (1990) 
  • Costa Rica won zijn vijf thuismatchen in de laatste fase van de campagne.
  • Kans om WK te winnen (volgens bookmakers): 2.500-1

  WK-selectie

  • Doel (3): Keylor Navas (Levante), Patrick Pemberton (Alajuelense), Daniel Cambronero (Herediano)
  • Verdediging (9): Johnny Acosta (Alajuelense), Giancarlo Gonzalez (Columbus Crew), Michael Umana (Saprissa), Oscar Duarte (Club Brugge), Waylon Francis (Columbus Crew), Heiner Mora (Saprissa), Junior Diaz (Mainz 05), Cristian Gamboa (Rosenborg), Roy Miller (New York Red Bulls)
  • Middenveld (7): Celso Borges (AIK Stockholm), Christian Bolanos (FC Kopenhagen), Oscar Esteban Granados (Herediano), Michael Barrantes (Aalesund), Yeltsin Tejeda (Saprissa), Diego Calvo (Valerengen), Jose Miguel Cubero (Herediano)
  • Aanval (4): Bryan Ruiz (PSV), Joel Campbell (Olympiakos Piraeus), Randall Brenes (Cartagines), Marco Urena (FC Kuban Krasnodar)

  Sleutelspeler: Bryan Ruiz

  • Bryan Ruiz (28): De ex-speler van AA Gent is uitgegroeid tot de spelbepalende figuur bij Costa Rica. Ruiz bepaalt het tempo en pikt ook zijn goaltje mee (3 goals in de kwalificatiecampagne). De aanvallende middenvelder is de kapitein van de Costa Ricaanse selectie. Ruiz werd vanaf januari uitgeleend door Fulham aan PSV.
  • Andere belangrijke spelers zijn de jonge aanvaller Joel Campbell (Olympiakos) en verdediger Bryan Oviedo (Everton). In doel kiest bondscoach Pinto voor de ervaren Keylor Navas van het Spaanse Levante. De behendigheid van de 27-jarige doelman leverde hem de bijnaam 'de valk van Costa Rica' op. 

  Belgische link: Oscar Duarte

  Bryan Ruiz (ex-Gent) en Junior Diaz (ex-Club Brugge) hebben een Belgisch verleden, maar Oscar Duarte speelt op dit moment in België. De centrale verdediger kwam afgelopen winter naar Club. Bij Costa Rica is hij wellicht niet zeker van een basisplaats.

  Bondscoach: Jorge Luis Pinto

  Jorge Luis Pinto (60) is bezig aan zijn tweede periode als bondscoach van Costa Rica. De Colombiaan, een van de drie Colombiaanse coaches die een land naar het WK loodste, is een heet standje langs de lijn. Hij kreeg ooit een schorsing van 10 speeldagen nadat hij een vierde ref had weggeduwd. Pinto zal al zijn ervaring moeten aanwenden om Costa Rica voorbij de eerste ronde te helpen in een lastige groep met Uruguay, Italië en Engeland.

  Zo raakte Costa Rica op het WK

  Begin september konden de Costa Ricanen de kwalificatie voor het WK vieren na een 1-1 in Jamaica. In de Concacaf-zone moest Costa Rica enkel de Verenigde Staten voor zich dulden. Dat danken ze vooral aan de vijf thuiszeges, want buitenshuis kon het niet winnen.

  Costa Rica tegen België

  Costa Rica en België keken elkaar nog maar één keer in de ogen. Net voor het WK 2002 speelden Los Ticos en de Rode Duivels een oefeninterland in Japan. Bart Goor maakte het enige doelpunt. Bekijk hieronder de beelden.

  Oefenmatch België - Costa Rica in 2002 (1-0):