• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WK-profiel: Brazilië

  Brazilië miste nog geen enkele WK-eindronde.

  • Bijnaam: de Goddelijke Kanaries
  • FIFA-ranglijst: 3
  • Hoogste plaats: 1 (laatste keer: 2010)
  • Aantal WK-deelnames: 19
  • Beste resultaat: winnaar (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)
    
  • Gastland Brazilië is het enige land dat nog geen enkele WK-eindronde miste en is er in eigen land voor de 20e keer bij.
  • Kans om WK te winnen (volgens bookmakers): 3-1

  WK-selectie

  • Doel (3): Julio César (FC Toronto), Jefferson (Botafogo), Victor (Atlético Mineiro)
  • Verdediging (8): Dante (Bayern München), David Luiz (Chelsea), Thiago Silva (Paris Saint-Germain), Henrique (Napoli), Dani Alves (FC Barcelona), Maicon (AS Roma), Marcelo (Real Madrid), Maxwell (Paris Saint-Germain)
  • Middenveld (7): Luiz Gustavo (VfL Wolfsburg), Oscar (Chelsea), Paulinho (Tottenham Hotspur), Ramires (Chelsea), Willian (Chelsea), Fernandinho (Manchester City), Hernanes (Internazionale)
  • Aanval (5): Bernard (Sjachtar Donetsk), Fred (Fluminense), Hulk (Zenit Sint Petersburg), Jô (Atlético Mineiro), Neymar (FC Barcelona)

  Sleutelspeler: Neymar

  • Neymar (22): de hoop van de Braziliaanse natie rust op de schouders van godenkind Neymar. In 2011 leidde hij in eigen land Santos naar zijn eerste Copa Libertadores sinds 1963, toen ene Pele het beroemde witte shirt van de club droeg. Neymar leidde zijn land in 2013 al naar eindwinst in de Confederations Cup, dé generale repetitie voor het WK, en schittert nu ook bij Barcelona. Geen Braziliaan die eraan twijfelt dat Neymar hun land naar een zesde wereldtitel zal gidsen. Zijn dertig doelpunten voor de Braziliaanse selectie in amper 47 wedstrijden zijn het bewijs van zijn talent.
  • Brazilië is natuurlijk meer dan Neymar alleen en bulkt van de topnamen: doelman Julio Cesar, verdedigers Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz en Marquinhos, middenvelders Oscar en Ramires en aanvallers Hulk en Fred zijn er maar enkele van. Kortom: te veel om op te noemen.

  Belgische link: Marc Wilmots

  Peter Prendergast. Geen enkele Rode Duivels-supporter zal die naam ooit vergeten. De Jamaicaanse scheidsrechter keurde de 1-0 van aanvoerder Marc Wilmots af in de achtste finales tegen Brazilië op het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea.

  België speelde een geweldige wedstrijd, maar kreeg na het afgekeurde kopbaldoelpunt onverdiend het deksel op de neus. Rivaldo en de onvermijdelijke Ronaldo haalden de trekker over. Wilmots kan nu, als bondscoach, revanche nemen op Braziliaanse grond. Nog een leuk detail: de Braziliaanse bondscoach van toen is ook die van nu: Luiz Felipe Scolari.

  Bondscoach: Luiz Felipe Scolari

  Na het ontslag van Mano Menezes in november 2012 was er voor de Brazilianen maar één man die het team kon klaarstomen voor het WK in eigen land: Luiz Felipe Scolari, de man die Brazilië in 2002 naar zijn vijfde wereldtitel had geleid.

  Scolari kneedde de fragiele Kanaries van Menezes snel weer tot de Goddelijke Kanaries die ze horen te zijn. In de finale van de Confederations Cup dienden ze Spanje zijn zwaarste competitieve nederlaag in 30 jaar toe. Scolari is duidelijk: "Het is onze plicht om het WK in eigen land te winnen."

  Zo raakte Brazilië op het WK

  Brazilië was als gastland automatisch geplaatst.

  Brazilië tegen België

  Brazilië en België ontmoetten elkaar nog maar vier keer en nog maar één keer in een wedstrijd met inzet: in de achtste finales van het WK van 2002. Hun allereerste duel, in 1963, wonnen de Rode Duivels met indrukwekkende 5-1-cijfers, de volgende drie wedstrijden waren voor Brazilië.

  1963: drie goals van Stockman in 5-1-zege

  1965: voetballes van Pele in Rio de Janeiro (5-0):

  1988: kleine nederlaag in Antwerpen (1-2):

  2002: de afgekeurde goal van Wilmots (2-0):