• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Met botscan helpen we Duivels aan vleugelverdedigers"

  "Vanden Borre heeft misschien wel het meeste kwaliteit."

  De rechtsachterpositie bij de Rode Duivels blijft een twistpunt. Toby Alderweireld speelt er nu, maar Anthony Vanden Borre en Thomas Meunier lijken op dit moment voor KVK-coach Hein Vanhaezebrouck de grootste kanshebbers voor die positie, al heeft hij zijn twijfels. Volgens hem liggen de wortels van het probleem bij de jeugdwerking.

  Een tijdje geleden lanceerde Kortrijk-trainer Hein Vanhaezebrouck een opmerkelijke oproep. "Vorm Nacer Chadli om tot rechtsachter bij de Rode Duivels", zei hij. In Extra Time kwam hij nog eens terug op de rechtsachterproblematiek bij de Duivels. "Als je offensieve spelers moet omvormen, zit het niet goed."

  "Ik krijg vaak de vraag of Anthony Vanden Borre onze beste rechtsachter is. Neen, want die speler is er op dit moment gewoon niet. Vanden Borre heeft wellicht meer kwaliteit, maar Thomas Meunier heeft in z'n hoofd wel een streepje voor."

  "Meunier is offensief misschien wel de beste, maar heeft defensief nog werk. Dat is een van de opties. Maar ze hebben allebei nog een half seizoen om zich te bewijzen."

  Vanhaezebrouck weet waar de oorzaak van het probleem ligt. "In onze opleiding", zegt hij. "We zetten de grootste en beste jongens centraal. Op de backs zetten we de rest. Die grote jongens worden dan maar 1,80 meter en zijn te klein om het centraal in de defensie te maken. We plaatsen hen dan maar op de vleugels, maar daar hebben ze geen opleiding voor gekregen."

  "Je moet meten hoe groot de spelers zullen worden. Als je vaststelt dat een speler maar 1,80 meter wordt, ook al is hij op jonge leeftijd al groot, moet je hem op de vleugelpositie zetten. Die jongens zijn de toekomstige backs van de Rode Duivels. De topploegen moeten bij hun jeugdspelers daarom een botscan afnemen."