• home
 • video
 • pas verschenen

  Duik tussen de benen van Sven Nys op training

  Sven Nys oefent al sinds 2003 in de bossen van Kasterlee, op een boogscheut van pretpark Bobbejaanland. Nys is er intussen niet meer alleen. Ook ploegen als Telenet-Fidea en BKCP ontdekten de voordelen van het domein. Nys neemt ons mee naar zijn laboratorium en geeft tips om sneller door de bossen te vliegen.

  "Eigenlijk was Paul Herygers diegene die de bossen hier ontdekte, maar wij kwamen er voor het eerst op een gestructureerde manier trainen met een coach", vertelt Nys.

  "Je kunt hier heel mooie paadjes vinden om een ideale crosstraining af te werken. Het parcours in de bossen is niet te lastig, heeft veel korte, nijdige hellingen en een zanderige ondergrond."

  "Voor je op de fiets stapt, moet je weten welke ondergrond je voor de voeten krijgt: zand, regen, modder of droog? Aan de hand daarvan kies je een bandtype en vooral de bandenspanning."

  "Dat bepaalt hoe laag je kunt liggen in een bos. Weten hoe slap je de tube kunt zetten en toch nog voldoende grip hebben, dat is ervaring. Je kunt daar op oefenen door de banden iets zachter te zetten dan je gewend bent en zo te experimenteren."

  Gewicht naar achteren in het zand of een afdaling

  "Gewichtsverdeling is ook heel belangrijk", zegt Nys "In een afdaling hang je best zo ver mogelijk naar achteren. Dat geldt ook voor een passage door het zand."

  "Schakelen is ook heel belangrijk. Voor je een bocht aansnijdt moet je al weten welke versnelling nodig is om na de bocht geen snelheid te verliezen. In feite ben je in een bos de hele tijd aan het nadenken zonder dat je het zelf beseft."