• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandewalle: "Fris genoeg na ploegentijdrit"

  Kristof Vandewalle won zondag de WK ploegentijdrit met OP-QS.

  Kristof Vandewalle won zondag de WK-ploegentijdrit met Omega Pharma-Quick Step. Morgen gaat hij individueel van start. "Ik wil beter doen dan vorig jaar", zegt de 28-jarige Belgische kampioen aan Sporza. "De concentratie vasthouden op het eentonige parcours wordt heel belangrijk."

  Gisteren zat de inspanning van zondag nog in de benen. "Ik voelde het nog heel zwaar. De rest trouwens ook. Maar ik zal gerecupereerd zijn tegen morgen."

  "De conditie is immers dik in orde. En als je genoeg rust en toch ook fietst zullen de benen wel fris zijn."

  Vandewalle kent het parcours al. Dat is grotendeels hetzelfde als zondag. "Alleen de laatste kilometers zijn anders, die heb ik op video bekeken. Maar bijna iedereen die morgen rijdt, reed zondag ook. Dus dat is geen extra voordeel."

  Het parcours is vlak, maar iedereen vindt het toch lastig. "Het is een eentonig parcours zonder bochten waar je eens diep kunt ademhalen en de benen zuurstof geven. De concentratie zal heel belangrijk zijn."

  "Dat bereik je door fris aan de start te komen en vanuit de auto moeten ze ook voor zo weinig mogelijk dode momenten zorgen. Als ze blijven aansporen, blijf je gefocust."

  "Martin, Cancellara, Wiggins en Phinney"

  Het parcours is op het lijf geschreven van Tony Martin, de wereldkampioen van 2011 en 2012 en ploegmaat van Vandewalle. "Hij was heel tevreden over het parcours, maar hij zal het niet cadeau krijgen."

  "Ik zie vier grote favorieten: Martin, Cancellara, Wiggins en Phinney. Die vier plaatsen zijn weg, maar ik durf geen volgorde te geven."

  "Voor mezelf is het moeilijk om een plaats te bepalen. Alle goeie tijdrijders zijn hier bijna. Vroeger ontbrak er al wel eens eentje na een zwaar seizoen. Dit is mijn tweede WK, vorig jaar werd ik ziek tussen de ploegentijdrit en de individuele tijdrit. Ik werd 24e. Nu wil ik beter doen."