• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "Grootste prestatie in 2013 is van Tony Martin"

  Martin raakte de gevoelige snaar van Wuyts.

  Vandaag neemt de Vuelta een rustdag in acht. Wij maakten van de gelegenheid gebruik om Michel Wuyts te bellen. Wat is zijn balans na een dikke week Ronde van Spanje? De Sporza-commentator heeft woorden van lof voor Chris Horner, Dani Moreno en Tony Martin.

  Maandag won de 41-jarige Chris Horner op indrukwekkende en autoritaire wijze de tiende etappe, een bergrit. Michel Wuyts kon het machtsvertoon van de Amerikaan wel waarderen.

  "Hoe dit oudje, op zijn bijna 42e, dit klaarspeelde: Horner reed nooit beter in Europa. In de VS hebben we hem zulke stoten al veel zien doen, maar hier nog niet."

  "Hij doet op zijn leeftijd bijzonder fris aan en is ook nog eens prettig om naar te luisteren. Hij is een olijke jongen."

  "Ik denk wel dat zo'n kunstje alleen in de Vuelta kan. Onderweg worden de renners niet al te afgemat en dan heeft een Horner, die altijd een goeie klimmer geweest is, op het einde nog wat overschot."

  "Zijn extra voordeel is dat hij door het favorietentrio Rodriguez-Nibali-Valverde niet als medefavoriet beschouwd wordt en dus wat ruimte krijgt."

  "Of hij ook in staat is om de Vuelta te winnen? Dat zou me verbazen. Neen, dat zou ik al te kras vinden op zijn 41e. Ik vermoed dat hij aan het einde van de tweede week of misschien nog iets later kopje onder zal gaan."

  "Valverde, Nibali en Rodriguez zullen na de Pyreneeën beslisssen"

  "Dani Moreno is dan weer zonder enige twijfel de figuur van de eerste week", zegt Wuyts. "Dat heeft hij vooral te danken aan het feit dat hij in de Tour de France niet zo diep is moeten gaan als zijn kopman Rodriguez. Hij kon vroeger gas terugnemen en dat scheelt toch een pak, hoor."

  "Na de Tour heeft hij een kleine week gerust en daarna is hij twee keer op hoogtestage gegaan. Hij heeft zich super voorbereid. Twee ritoverwinningen en de rode trui: zijn hoofddoel is al binnen, denk ik."

  "De rest van de Vuelta rijdt Moreno in dienst van zijn beste vriend en slaapkamergenoot Rodriguez."

  "De grote drie, Rodriguez-Nibali-Valverde, zullen na de doortocht in de Pyreneeën beslissen of ze voor de eindzege gaan. Als ze op dat moment nog meedoen voor het klassement, zullen ze gas geven. Zo niet, dan nemen ze gas terug."

  "Ze hebben immers alledrie hun zinnen gezet op het WK in Firenze. Voor Valverde en Rodriguez is het gezien hun leeftijd en de WK-omlopen die de volgende jaren volgen wellicht de op één na laatste kans om wereldkampioen te worden."

  "Wat kan een ultieme nederlaag ook nog mooi zijn"

  Tony Martin verschafte de volgers van de Vuelta vreugde en verdriet. Na een solo van 170 kilometer werd de Duitser in het zicht van de streep opgeslokt door zijn achtervolgers. Weg ritoverwinning. Wuyts: "Daar ben ik toch een paar uur slecht van geweest. Je leeft in een soort plaatsvervangende euforie, je zou hem bij wijze van spreken over de streep blazen en dan gebeurt zoiets."

  "Het grote orgelpunt bleef evenwel uit. Maar enkele uren later dacht ik: wat kan een ultieme nederlaag ook nog bijzonder mooi zijn. Precies omdat die prestatie het effect van de nederlaag overtreft. Voor mij was dit misschien wel de grootste prestatie in het wielrennen dit jaar."

  "De goeie plaatsen worden schaars, ook voor De Gendt"

  Tot slot de Belgen. Met Bart De Clercq en Thomas De Gendt verdwenen er gisteren in één rit twee uit de wedstrijd. "De Clercq heeft me verheugd met zijn aanval in de Andalusische bergen", zegt Wuyts.

  "Bart is veeleer het volgzame type, genre Jurgen Van den Broeck. Zijn aanval bood perspectieven als de groten naar elkaar begonnen te loeren. Maar goed, gisteren heeft hij dus moeten opgeven na een domme val. Doodjammer."

  De Gendt werd door de jury uit de wedstrijd gezet en maakt zich intussen zorgen over een werkgever voor volgend jaar. Wuyts: "Ik denk terecht, want de plaatsen in de goeie ploegen worden schaars."

  "De Gendt heeft een probleem, want hij is bijna aan een kwakkelseizoen bezig en er is hier en daar nog maar een plekje bij de topteams."

  "Het verwachtingspatroon lag hoog, maar alleen die derde plaats in die tijdrit in de Tour is onvoldoende voor zijn niveau. Hij kan zich niet blijven sparen voor iets dat misschien niet komt."

  "De jury hier is trouwens streng met veel boetes, maar zal De Gendt nu ook niet uitsluiten voor een eerste inbreuk. Dit moet de derde, vierde of zelfs vijfde inbreuk geweest zijn. Hij heeft samen met zijn ploegleider een probleem gecreëerd en moet zich nu op een alternatieve manier voorbereiden op het WK tijdrijden."

  "Gilbert kronkelt in de zon om beter te worden"

  Philippe Gilbert wil zijn seizoen redden door over enkele weken in Firenze zijn regenboogtrui te behouden. De grote vraag is of hem dat zal lukken. Wuyts: "Gilbert overtuigt me in de Vuelta meer dan in de Tour. Hij kronkelt in de zon om beter te worden, maar haalt nog niet het niveau van 2012. We weten dat hij heel veel competitie nodig heeft om beter te worden, maar hij heeft hier natuurlijk nog twee weken. Ik gun hem zeker een kans, maar desalniettemin zie ik hem niet als topfavoriet voor het WK."