• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Swings: "Mentale boost voor de Winterspelen"

  Swings heeft opnieuw een gouden medaille te pakken.

  Bart Swings heeft in zijn vierde race op het WK skeeleren in Zandvoorde een vierde gouden medaille in de wacht gesleept. Swings leidde in de puntenkoers op de weg over 10 kilometer van start tot finish. "Ik was eerst niet van plan om te starten", zegt Swings.

  Bart Swings had op dit WK al drie gouden medailles op zak gestoken en hij begon erg dominant in de puntenkoers op de weg op zoek naar een vierde titel.

  In de beginfase knapte Swings al het werk op. Een strategie die veel energie vrat, maar die hem ook veel punten bij de tussensprints opleverde. In het middendeel kwam Swings' broer Maarten een handje helpen. Swings kon zo een geruststellende voorsprong opbouwen.

  In de slotfase keek onze landgenoot het vanaf de tweede lijn aan. Zijn vierde wereldtitel kwam nooit meer in gevaar.

  "Mentale boost voor de Winterspelen in Sotsji"

  "Makkelijk was het zeker niet", vertelde Swings aan Sporza over het behalen van zijn vierde gouden medaille op dit WK. "Ik had heel veel stress voor de wedstrijd. Een puntenkoers op de weg is altijd heel open, met veel aanvallen. Ik ben blij dat ik de wedstrijd toch heb kunnen controleren en winnen."

  "Op voorhand stond de puntenkoers op de weg niet op mijn planning. De wegen zijn hier nogal gevaarlijk. Maar in de puntenkoers rijdt iedereen op een lijn en is er minder kans op valpartijen. Daarom heb ik gisteren uiteindelijk besloten om toch nog te starten en dat was een goeie keuze, denk ik."

  "Dit is mijn beste wereldkampioenschap tot nu toe. Vorig jaar behaalde ik drie gouden medailles, nu zijn het er vier. Ik heb mijn record dus gebroken."

  "Dit is ook een mentale boost voor de Winterspelen van volgend jaar (Swings zal in Sotsji deelnemen aan het schaatsen, red.) en voor mijn voorbereiding daarop. Zaterdag rijd ik nog de marathon. Vijf op vijf zou wel heel speciaal zijn, maar in een marathon kan er veel gebeuren. Ik ga zeker nog eens alles geven."