• home
 • video
 • pas verschenen

  "Slechte aanpak van sommige trainers"

  Van den Brom kon het niet aanzien in Beveren.

  John van den Brom (Anderlecht), Guy Luzon (Standard) en Fred Vanderbiest (Oostende) gaven hun spelers afgelopen weekend publiekelijk een uitbrander. Niet verstandig, vindt sportpsycholoog Jef Brouwers. "Donderspeeches doen alleen maar wat je wil dat ze niet doen."

  Oostende-trainer Vanderbiest liet zich na het 2-0-verlies op Cercle ontvallen dat zijn spelers "liever bezig zijn met hun haar goed te leggen dan met voetbal." Bij Standard was coach Luzon niet te spreken over de inzet van zijn team tegen OHL (1-0-winst). En in Waasland-Beveren-Anderlecht (0-3) gaf Van den Brom zijn groep zowel voor de match als tijdens de rust een veeg uit de pan.

  Gazet van Antwerpen vroeg aan sportpsycholoog Jef Brouwers (foto) of die agressieve aanpak wel verstandig is. "Het is een menselijke reactie om boos te reageren als de dingen niet lopen zoals je wil. Zeker voor mensen in een machtspositie, zoals trainers, is de harde manier de makkelijkste. Maar donderspeeches doen alleen maar wat je wil dat ze niet doen. Logisch, want negativisme wekt negativisme op."

  "Het is veel efficiënter om een probleem opbouwend en in groep te bespreken. Dan blijf je in een positieve flow. Of denken trainers soms dat er één speler rondloopt die niet wil winnen?"

  Brouwers houdt zich bij Club Brugge bezig met de mentale begeleiding van coach Juan Carlos Garrido. "Hij is iemand die nooit briest tegen zijn spelers en dat wordt beloond."

  "Ik heb het zopas ook nog ervaren bij de Belgiche hockeyploeg op het EK. Hoewel er soms aanleiding toe was, heb ik van onze coach geen enkel negatief woord gehoord. Hij bleef opbouwend. En met resultaat (de Red Lions wonnen van Duitsland, red)."