• home
 • video
 • pas verschenen

  "Komend seizoen eerste klasse in Oostende"

  Lejaeghere: "Toen ons stamnummer aangeboden werd, reageerde ik."

  Oostende-voorzitter Yves Lejaeghere heeft klare wijn geschonken tijdens een persconferentie. Hij zegt dat zijn club volgend seizoen in Oostende speelt. Het scenario van een verhuizing naar Antwerpen - met Patrick Decuyper als gangmaker - lag de voorbije dagen wel op tafel. Wat Lejaeghere ook zei, is dat hij een voorcontract had/heeft met Decuyper over de verkoop van zijn aandelen. "Maar dat eist Patrick niet op, denk ik."

  Yves Lejaeghere stapte voorbereid de pers tegemoet in Oostende. Hij las een verklaring voor van een tiental minuten waarin hij het verhaal van de voorbije maanden uit de doeken deed.

  In het verhaal van Lejaeghere één hoofdrolspeler: Patrick Decuyper, hoofdaandeelhouder en CEO van Zulte Waregem. "In 2012 zocht ik naar een partner-investeerder", vertelt Lejaeghere, "en kwam ik al snel bij Patrick uit."

  "Voetbal in tweede klasse is financieel bijzonder moeilijk. We spraken over een sportieve samenwerking tussen Zulte Waregem en Oostende. Iedereen had er baat bij."

  "Decuyper bood mij daarna aan om mijn aandelen (95%, red) over te nemen. We tekenden een voorcontract. Het voortbestaan van Oostende was verzekerd en ook ik was een gelukkig man. Ik heb verplichtingen tegenover mijn familie en ik recupereerde mijn investering."

  Door dat voorcontract werd Decuyper de facto eigenaar van Oostende. Zo kon hij dat stamnummer ook in Antwerpen aanbieden. Maar de promotie en de commotie rond een verhuizing (na een perslek) beslisten anders. Bovendien kan Decuyper geen eigenaar zijn van twee clubs op het hoogste niveau.

  "Patrick Decuyper handelde met de beste bedoelingen"

  "Toen ik voelde dat ons stamnummer in Antwerpen aangeboden werd, ben ik in actie geschoten. Dit kon niet", zegt Lejaeghere, die er op rekent dat Decuyper dat voorcontract niet verzilvert. "Ik ga ervan uit dat Patrick dat niet opeist."

  Lejaeghere excuseerde zich ook bij bestuur, spelers en fans van Oostende. "Ik heb imagoschade geleden, al vind ik dat ik voorzitter kan blijven. Maar als de club het anders wil, stap ik op. Dan moet iemand wel mijn aandelen overkopen."

  Voor Decuyper - die het verhaal van het voorcontract afgelopen week verzweeg - blijft Lejaeghere het grootste respect hebben. "Patrick heeft alles gedaan met de beste bedoelingen, maar moest terug door de hevige reacties."

  "Net als Decuyper besef ik dat vijf eersteklassers in West-Vlaanderen (Club Brugge, Cercle Brugge, Kortrijk, Zulte Waregem en Oostende, red) van het goede te veel is. Patrick heeft de verdienste om daar iets aan te willen veranderen."