• home
 • video
 • pas verschenen

  Gilbert: "Winnen in WK-trui is niet makkelijk"

  Philippe Gilbert gaat met de besten over op La Redoute.

  Philippe Gilbert had graag gewonnen in "zijn" Luik. "Maar de benen beslissen", zegt de wereldkampioen van BMC. Ook Jelle Vanendert (Lotto-Belisol) kwam net tekort. Lees hier de Belgische reacties na Luik-Bastenaken-Luik.

  Gilbert zat vooraan in de finale, maar hij speelde uiteindelijk niet mee voor de overwinning. "In de finale was ik goed, maar ik miste een paar procentjes", zei hij aan Sporza.

  "Dat maakt het verschil tussen meestrijden voor de zege en voor een ereplaats. Ik ben uiteindelijk nog zevende geworden, maar dat kostte me veel moeite."'

  "Op de Colonster zag ik nog maar weinig ploegmaats, maar gelukkig knapte Astana het werk op. Anders was de koers daar al afgelopen. De Saint-Nicolas liegt ook niet: je bent mee of je bent niet mee. Het zijn de benen die beslissen."

  Net als vorig seizoen blijft Gilbert zonder overwinning na het klassieke voorjaar. "Niet winnen maakt deel uit van de koers. Ik heb alles gegeven, dus ik heb geen spijt."

  "Natuurlijk was het mooier geweest met een zege, maar het is nu zo. In de regenboogtrui rijden is echt moeilijk, iedereen kijkt naar je. Ik verwachtte niet dat het zo lastig zou zijn. Winnen in die trui is echt niet gemakkelijk."

  "Ik las nu een pauze in en daarna trek ik voor de eerste keer naar Californië. Ik sta ook op de shortlist voor de Tour. We beslissen over een tiental dagen."

  Van Avermaet: "Gilbert goed afzetten"

  Greg Van Avermaet offerde zijn kansen op voor ploegmaat Gilbert. "Het was heel lastig. Ik had niet de benen om de finale te rijden. Ik heb me zo lang mogelijk gespaard", zegt de Belg aan Sporza.

  "Op de Colonster was ik even mee met Contador, maar ik zat op mijn limiet. Daarna was het enige doel om Philippe zo goed mogelijk af te zetten aan de voet van Saint-Nicolas. Dat is gelukt."

  Van Avermaet verzamelde vanaf de Omloop Het Nieuwsblad heel wat ereplaatsen. "Maar die zou ik allemaal willen ruilen voor één grote overwinning. Ik keek uit naar de finishlijn, nu kan ik een weekje rust nemen."

  Vanendert: "Niet goed genoeg"

  Jelle Vanendert maakte lang een goeie indruk, maar net als Gilbert moest hij passen op de Saint-Nicolas. De kopman van Lotto-Belisol werd 18e.

  "Doordat De Clercq mee was in de ontsnapping, zat ik in een uitstekende situatie. Ik kon me laten meeglijden in het peloton."

  "Ik voelde me goed, maar op het moment van de waarheid kwam ik krachten tekort. Ik kon het tempo van de groep volgen, maar de versnellingen niet", zegt hij aan Sporza.

  "Op de Saint-Nicolas zat ik goed voorin, maar op het beslissende moment was ik niet goed genoeg. Ik hoopte nog even terug te keren. Dat bleek ijdele hoop."

  De Clercq: "Verschoot pijlen door pech"

  Bart De Clercq (Lotto-Belisol) oogde de sterkste van de groep die de hele dag op kop reed, maar pech kostte hem krachten. "Ik had een goed gevoel. Bergop was ik bij de beteren", zegt De Clercq.

  "Ik reed lek op een heel slecht moment. Daarna had ik problemen met mijn versnellingsapparaat. Ik heb van wiel gewisseld en uiteindelijk nog een andere fiets genomen."

  "Ik kon weer aansluiten bij de kopgroep, maar daardoor had ik wel al wat pijlen verschoten. Op La Redoute was het vervolgens afzien."

  "Dat ik zo kalm bleef? Ik had wel wat stress, maar je daarin opjagen is zinloos. Je kunt beter rustig blijven."