• home
 • video
 • pas verschenen

  Sagan: "Graag groen in de Tour en fit op WK"

  Peter Sagan: "Ik ben heel blij met mijn voorjaar."

  Na de Waalse Pijl zet Peter Sagan een punt achter zijn sublieme voorjaar. "De aankomst in Hoei moet me liggen, maar ben ik nog fris genoeg? Dat weet ik niet. Haal ik het podium niet, dan heb ik toch ervaring opgedaan." Na Hoei neemt Sagan verdiende rust. "Daarna bouw ik op naar de Tour en ik wil ook nog fris zijn op het WK."

  Veel beter dan het voorjaar van Sagan kan niet: winst in Wevelgem en de Brabantse Pijl, tweede in Sanremo, de E3 en de Ronde. "Ik ben daar heel blij mee", zegt de 23-jarige Slovaak in Gazet van Antwerpen.

  "Soms won ik, soms niet. Maar dat is logisch. Ik ben nog jong, ik laat nog steken vallen. Na 250 km kan ik nog wat sterker zijn, hoewel pech ook een rol kan spelen. Maar ik hoef niet alles te winnen. Anders denken ze nog dat ik een machine ben en dat is niet zo."

  "Ik leerde wel uit mijn fouten. Omdat ik de Primavera verloor, won ik de Brabantse Pijl. Daar spurtte ik wel goed. Ik leer elke dag nog bij."

  De meeste profs zijn ofwel op de Vlaamse ofwel op de Ardense omlopen sterk. Sagan heeft de beide in zich. "Ik denk dat het met mijn gewicht te maken heeft. Ik weeg 75 kg. Ik zit tussen de 80 van Boonen en Cancellara en de 70 van Philippe Gilbert."

  Kracht heeft de jonge Slovaak te over. Hij rijdt op een aangepaste fiets. "Ik weiger met een carbonstuur te rijden, omdat ik bang ben dat het zal breken. En ik heb ook verstevigde klikpedalen."

  "Vorig jaar was ik mentaal op na de Tour"

  Het volgende hoofddoel van Sagan is de Tour. "Ik zou graag weer groen (foto) pakken en enkele ritten winnen. Maar nu neem ik eerst rust, daarna bouwen we op."

  "Mijn eerstvolgende wedstrijd is de Ronde van Californië (12-19 mei), daarna volgen de Ronde van Zwitserland, het Slovaakse kampioenschap en de Tour."

  Sagan stipt ook het WK in Firenze aan. "Maar dat is nog ver weg. Ik ondervond vorig jaar dat het niet simpel is om drie keer te pieken in één seizoen. Dat lukte me niet. Mentaal was ik na de Tour op, presteren was niet meer mogelijk. Het is mijn uitdaging om nu wel nog fit te zijn voor het WK."