• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "We hebben Kompany meer nodig in juni"

  Peter Vandenbempt: "België moet gewoon zes op zes pakken."

  De Rode Duivels vertoeven sinds vanmiddag in Skopje, waar ze morgen Macedonië partij geven in een WK-kwalificatieduel. Voor het vertrek in Zaventem gaf Peter Vandenbempt zijn kijk op de zaak. De radioverslaggever vindt dat Vincent Kompany beter niet speelt - ook dinsdag niet - en dat België zes op zes moet pakken.

  "Ik heb de voorbije dagen een uitstekende sfeer gezien, moet ik zeggen. Een vrolijke bende", opent Vandenbempt. "De Rode Duivels hebben goed gerust en gisteren was er dan een zeer intensieve training."

  "Het laatste anderhalf jaar is de sfeer altijd optimaal trouwens. Het verschil met vier à vijf jaar geleden is groot: toen waren er generatieconflicten en communautaire problemen."

  "Bij deze generatie is daar niks van te merken. Die jongens kennen elkaar al lang, van bij de jeugd. Veel jongens spreken ook de twee talen. De scherpte, motivatie en gretigheid kunnen niet beter. Ze komen heel graag naar Brussel."

  "Kompany's vervanger Van Buyten is prima bezig"

  Vincent Kompany is al een hele week een item. Wat vindt Vandenbempt? "Ik denk dat Kompany niet aan de aftrap komt en ik vind dat normaal, eerlijk gezegd. Hij heeft twee maanden niet gespeeld, dus lijkt het mij uitgesloten dat hij morgen meedoet."

  "Het is een onnodig risico voor de Rode Duivels in de eerste plaats én voor de verhoudingen met Kompany's club Manchester City. Ik vind het een optie om Kompany evenmin dinsdag te laten spelen, we zullen hem meer nodig hebben in juni, tegen Servië."

  "Kompany's vervanger Daniel Van Buyten is trouwens prima bezig. Ik zag Van Buyten aan het werk met Bayern tegen Arsenal. Dat was perfect, dus hoeven we ons daar niet al te veel zorgen om te maken. Ook al is Kompany heel belangrijk, de Rode Duivels zijn meer dan dat."

  "Macedonië lijkt wel klaar voor kwartfinale van een WK"

  Vandenbempt tempert de sterkte van Macedonië. "Als ik lees en hoor wat over die ploeg allemaal is gezegd en geschreven, heb ik de indruk dat Macedonië klaar is om de kwartfinale van het WK te spelen."

  "Als je naar de selectie van Macedonië kijkt, is er geen enkele vergelijking mogelijk met België."

  "Pandev is een goeie spits uiteraard, maar als de andere vedetten Trickovski, Trajkovski en Pacovski heten, dan moet je - met alle respect - Macedonië gewoon opzijzetten. Ook al wordt dat in Skopje niet makkelijk, dat weet ik ook wel."

  "Er wordt veel gezegd over die 3-0-zege van Macedonië tegen Denemarken. Maar dat was een vriendschappelijk duel. Zulke matchen moet je altijd de aandacht geven die ze verdienen: namelijk geen."

  Vandenbempt reisde al heel Europa rond om commentaar te geven bij voetbalmatchen, maar in Skopje was hij nog niet. "De sfeer zal zijn zoals in de rest van de Balkan: heel patriottisch en met veel overgave. We moeten dat stormpje gewoon overleven."

  "De Rode Duivels hebben al voor hetere vuren gestaan. De weelde is zo groot dat ik me niet kan indenken dat we niet scoren in Skopje."

  "Geen punten laten liggen is de boodschap"

  "België kan zich een misstap permitteren, dat wel. Het is niet omdat je 4 op 6 haalt dat je uitgeschakeld bent. Maar we verspeelden thuis al punten tegen Kroatië."

  "De Kroaten haalden 6 op 6 tegen Macedonië en dus denk ik dat we dat beter ook doen. Geen punten laten liggen is de boodschap", besluit Vandenbempt zijn vooruitblik.