• home
 • video
 • pas verschenen

  Zijn cortisonen legaal? Wat doen ze precies?

  Cortisonen zijn weer in zwang in het peloton.

  Afgelopen weekend was er opschudding rond het gebruik van cortisonen in het peloton en ook rond Philippe Gilbert. Wat doen cortisonen precies? En onder welke voorwaarden mogen ze gebruikt worden? Sporza-wielercommentator Michel Wuyts geeft duiding.

  Cortisonen zijn ontstekingsremmers. Een sporter die last heeft van een ontsteking kan door het gebruik van cortisonen toch blijven sporten. Daarnaast hebben cortisonen een euforisch effect en zorgen ze voor een betere doorbloeding. In die zin zijn ze dan ook prestatiebevorderend.

  "Twee jaar geleden besliste de UCI om het gebruik van cortisonen te vergemakkelijken. Daarmee heeft de bond boter op het hoofd. Cortisonegebruik mocht, op voorwaarde dat de renner een voorschrift heeft van een dokter", zegt Michel Wuyts.

  "Die beslissing van de UCI was het signaal om het gebruik van cortisonen te verbreden. Het gebruik is toegenomen, ook bij beloften en junioren. Vooral bij jongeren is dat haast misdadig, omdat je er na twee jaar definitief mee te voet kunt staan als je er in extra mate mee bezig bent."

  "Maar er is een atletencommissie bij de UCI, met onder meer Sven Nys, Berhard Eisel en Marianne Vos, die maandenlang aangedrongen heeft om de termijn van 48 uur tussen inname en competitiewielrennen te verlengen. Tussen het voorschrijven en de race moeten nu acht dagen zitten: die regel is twee weken geleden ingevoerd."

  "Op die manier is het voordeel ingedijkt en is de kans veel groter dat je het massale gebruik inperkt. Maar als voorschriften geantedateerd worden, heb je natuurlijk wel een probleem."