• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  De Gendt: "Laatst gecontroleerd in oktober-november"

  Thomas De Gendt

  Tom Boonen, Thomas De Gendt en Sep Vanmarcke krijgen minder dopingcontroleurs over de vloer dan vroeger. "Het is al lang geleden", zegt De Gendt. "Ze kennen onze waardes ondertussen", vult Boonen aan.

  Voor Sep Vanmarcke, zaterdag titelverdediger in de Omloop, dateert de laatste controle buiten competitie van november.

  "Bij mij was dat ook in november of zelfs oktober", vertelt Thomas De Gendt in Reyers Laat. "Dat is al lang geleden. Ik vraag me soms af of ik mijn adres wel goed heb ingevuld."

  "Maar een trainingsmaat, sinds twee maanden prof, heeft dit jaar al vier controles achter de rug. Dat is normaal. Bij de opmaak van je bloedpaspoort controleren ze je vaker."

  "Ze zijn er dus zeker mee bezig, maar je moet al een onbetrouwbaar renner zijn voor ze je om de haverklap op de rooster leggen."

  Boonen: "Al drie controles"

  "Ik ben dit jaar al drie keer gecontroleerd: twee keer buiten competitie en één keer tijdens de Ronde van Oman", vertelt Tom Boonen aan Sporza.

  "Ik vind dat ik voldoende gecontroleerd word: voor mij hoeven de controleurs niet elke dag voor mijn deur te staan."

  "Toen ze mijn bloedpaspoort opmaakten, ben ik zo'n 24 keer in korte tijd gecontroleerd. Nu ze mijn waardes kennen, controleren ze me minder vaak."

  "Die controles kosten ook een pak geld. Ze kunnen er niet elke dag staan."

  "Robert al 16 keer gecontroleerd"

  "Fréderique Robert, vorige maand winnaar van twee ritten in de Ronde van Gabon, is dit jaar al 16 keer gecontroleerd", weet Sporza-commentator Michel Wuyts. "Door het WADA, de UCI en de Vlaamse Gemeenschap. En hij vindt dat prima."