• home
 • video
 • pas verschenen

  Meeusen niet in WB Rome door dopingonderzoek

  Meeusen op Twitter: "Ik ben een deel van een dopingonderzoek, maar sta recht in mijn schoenen. Ik ben geen valsspeler !!!!"

  Veldrijder Tom Meeusen (Telenet-Fidea) is betrokken in een dopingonderzoek. Voor de WB-selectie in Rome wordt hij vervangen door Sven Vanthourenhout. "Tom bracht een bezoek aan een dokter tegen wie een onderzoek loopt", verduidelijk Telenet-Fidea-manager Hans van Kasteren.

  De wielerbond werd door de bondsprocureur op de hoogte gebracht dat Meeusen genoemd wordt in een dopingdossier. Volgens de dopingreglementen van de UCI mag Meeusen daarom niet in een nationale selectie opgenomen worden. Meeusen mag alle andere crossen wel nog rijden.

  Meeusen reageerde op Twitter kort op het nieuws: "Ik ben een deel van een dopingonderzoek, maar sta recht in mijn schoenen. Ik ben geen valsspeler!!!!"

  "Het begon ermee dat ik op weg naar de cross in Diegem plots door de politie ben tegengehouden. Die hebben mijn camper onderzocht, maar natuurlijk niets gevonden."

  "Tom is betrokken in een onderzoek naar een dokter", verduidelijkt zijn manager Hans van Kasteren bij Sporza. "Hij bracht een bezoekje aan die dokter en wordt hier daarom in meegetrokken."

  "Hij is zeker geen verdachte in een dopingonderzoek", benadrukt de Nederlander, "want dan zou hij geschorst worden, zowel door de federatie als door het team. Hij wordt alleen volgende week verhoord door de procureur. Het is een drastische beslissing om hem uit de WB-selectie te weren, maar de bond moet zich aan de reglementen van de UCI houden", weet Van Kasteren.

  Van Kasteren: "Meeusen was kapot van het nieuws"

  De zaak roept onbewust herinneringen op aan de affaire met Bart Wellens, één jaar geleden. Hans van Kasteren waarschuwt. "Vorig jaar heeft de pers hard uitgehaald naar Wellens. Hij was onschuldig, maar de schade was aangericht. Ik zou dan ook willen vragen om in deze zaak voorzichtigheid in acht te nemen."

  Van Kasteren zelf vertelde Meeusen het slechte nieuws. "Hij was er kapot van. "Wie wil mijn leven kapotmaken? Waar heb ik dit aan te danken? Ik heb al zoveel pech gehad", zei hij. Ik zei hem dat als hij onschuldig is niets hoeft te vrezen. Dat gaf hem vertrouwen."

  Bond: "Nog geen conclusies trekken"

  Jos Smets, de algemeen directeur van de wielerbond, benadrukt bij Sporza dat Meeusen momenteel niet geschorst is. "Omdat hij vermeld wordt in een onderzoek naar dopingpraktijken, zijn we verplicht hem uit de WB-selectie te weren. Misschien een zware straf, maar die regel wordt al jaren toegepast."

  Over de inhoud van het dossier kan Smets niets zeggen. "Het dossier ligt bij de bondsprocureur, wij hebben geen inzage. De procureur zal hem verhoren en daarna beslissen om verdere acties te doen. We wachten tot het onderzoek is afgerond om conclusies te trekken."