• home
 • video
 • pas verschenen

  Leipheimer: "Kocht epo van Belgische dokter"

  Geert Leinders (midden) werkte tot 2009 voor Rabobank.

  De Amerikaanse wielrenner Levi Leipheimer heeft aan het Usada verklaard dat de voormalige ploegarts Geert Leinders een centrale rol speelde bij het dopinggebruik bij zijn ex-ploeg Rabobank. Leipheimer zou epo gekocht hebben van de Belgische dokter.

  De Nederlandse krant NRC-handelsblad heeft de volledige verklaring van Levi Leipheimer bij het Usada kunnen inkijken. Leipheimer deed die verklaring in het onderzoek naar dopinggebruk bij Lance Armstrong en zijn ploeg.

  Leipheimer ruilde in 2002 de ploeg van Armstrong voor Rabobank. "Ik gebruikte ook epo in mijn tijd bij Rabobank. Ik werd geholpen door ploegdokter Leinders van wie ik epo kocht. Hij verzorgde het dopingprogramma."

  De Belg Leinders ontkent dat hij zich ooit met doping heeft ingelaten. Hij verliet Rabobank in 2009 en ging later aan de slag bij Team Sky, maar die samenwerking werd dit jaar stopgezet.

  De onthullingen door het onderzoek van het Usada was voor Rabobank de het sein om uit het wielrennen te stappen. De opvolger van Rabobank heet Blanco Pro Cycling.