• home
 • video
 • pas verschenen

  De Bleeckere: "Respect voor ref verdwijnt"

  Frank De Bleeckere is nu een begeleider van scheidsrechters.

  Franck De Bleeckere nam een jaar geleden afscheid als scheidsrechter. Sporza belde hem op voor een goed gesprek. "Ik ben voor zware sancties tegen agressie", zegt hij.

  De Bleeckere maakt zich dus zorgen over de agressie tegen scheidsrechters. "Dat is een internationaal probleem. De waarden en normen vervagen", vertelt hij.

  "Vooral bij de jeugd en op provinciaal niveau is er een groot probleem. Het respect verdwijnt. Clubs, spelers, trainers en fans zouden moeten beseffen dat ze een voorbeeldfunctie hebben."

  "Ref zijn is een fantastische hobby, maar veel mensen haken af. Ik ben voor zware sancties tegen agressie. De voetbalbond moet streng optreden."

  De Bleeckere werkt nu als nationale en internationale begeleider van scheidsrechter. "Het is belangrijk dat refs iemand hebben om hun vragen te kunnen beantwoorden."

  "Het moet nog beginnen voor onze refs"

  Wat vindt De Bleeckere van het niveau van de Belgische refs? "Iedereen doet zijn best. Af en toe gebeuren er fouten, maar dat heb ik ook gekend."

  "Ik vind wel dat onze competitie nog moet beginnen, met de play-offs. Dan zullen onze refs heel sterk moeten zijn."

  "De laatste jaren hebben we veel ervaring verloren. Daardoor is het internationaal wat minder. Hopelijk verandert dat snel. Het is vooral in de Champions League en de Europa League dat onze nieuwe refs ervaring kunnen opdoen. Onze toppers hebben tijd nodig."