• home
 • video
 • pas verschenen

  "Duchâtelet draagt grote verantwoordelijkheid"

  Na de povere resultaten en het ontslag van coach Ron Jans keerden de fans van Standard zich vrijdag tegen de spelers en de club. Sporza-voetbaljournalist Peter Vandenbempt analyseert in De zevende dag de malaise.

  "Het Standard-publiek is de afgelopen jaren flink verwend, met onder meer twee landstitels. Wat nu gebeurt, pikken ze niet. Zij voelen dat de club hen ontglipt. Nóg een overgangsseizoen willen ze niet", zegt Vandenbempt.

  "De top 3 of zelfs de titel was de ambitie van voorzitter Roland Duchâtelet. Als je dan ziet hoe Standard er nu voor staat, breekt de hel los."

  "Duchâtelet (foto) leidt Standard zowat alleen, dus hij is in grote mate verantwoordelijk. Hij bepaalt het volledige beleid, zowel sportief als financieel. Hij heeft ook veel ouwe getrouwen van Standard buitengewerkt."

  "Zo heeft hij zich ontdaan van Pierre François, een man met erg veel ervaring en een uithangbord van Standard. Hij kon de club goed verdedigen. Nu staat Duchâtelet alleen in de wind."

  "De Sart? Zijn aanstelling als sportief directeur was een risico. Hij mist - net als Duchâtelet - ervaring op het hoogste niveau."

  "In de krant zei De Sart dat er onder Ron Jans niet genoeg getraind werd, dat de spelers fysiek niet klaar waren. Ik vond dat een lage uithaal naar Jans. Die gedroeg zich wel heel waardig."

  "Die uitspraken van De Sart waren een frontale aanval op Jans. Ik vond dat beneden alle peil. Als Jans dan toch de oorzaak was, waarom werd er dan nog zo lang gewacht om hem te ontslaan?"

  "Een goed transferoffensief in de winter kan helpen"

  En wat nu? "Het wordt niet simpel om de band met de fans te herstellen", denkt Peter Vandenbempt. "Er was al argwaan bij Duchâtelets komst en die heeft hij niet kunnen wegnemen, integendeel."

  "Door Duchâtelet zijn manier van werken is de argwaan alleen maar gegroeid. De fans vragen zich nog altijd af: "Wat gaat hij met Standard doen?". Ontslag kan hij alvast niet nemen: het is zijn club."

  "Een fors en verstandig transferoffensief tijdens de winter kan helpen om het vertrouwen te herstellen. En als Standard begint te winnen, zal alles wel zachtjes uitdoven. Dat is voetbal."

  Ex-speler Mircea Rednic (foto) zal Standard weer op de rails moeten krijgen. "Ik weet weinig van hem als coach. Hij heeft vooral in Roemenië gewerkt. Daar is hij kampioen geworden, als is dat al wel even geleden. Hij zal bij Standard vooral de bressen in de defensie moeten dichten."