• home
 • video
 • pas verschenen

  Leblanc: "Geen twijfel over dopinggebruik"

  Jean-Marie Leblanc (links naast Armstrong) was Tourbaas van 1989 tot en met 2006.

  Jean-Marie Leblanc was baas van de Tour toen Lance Armstrong die zeven keer won. De Fransman reageert in De Volkskrant (Ned) voor het eerst op de zaak. "Ik heb nogal wat illusies verloren, maar niet alleen door Armstrong."

  Het Usada-rapport heeft Leblanc niet gelezen. "Honderden pagina's en dan in het Engels... pfff, ik ben geen Tourbaas meer", zegt Leblanc, die de Tour leidde van 1989 tot 2006. Maar hij maakt zich geen illusies meer: "Zijn dopinggebruik is duidelijk, ik heb geen twijfel meer."

  Bedenkingen heeft Leblanc wel bij de gehanteerde methoden. "Ik heb toch het idee dat de dopingjagers gebeten zijn op Armstrong. Hun methoden doen denken aan Italiaanse maffiajagers."

  "Ik heb er vanuit moreel opzicht moeite mee dat getuigen worden geïntimideerd om bekentenissen af te leggen, met de belofte dat ze zelf vrijuit gaan of strafvermindering krijgen."

  Voelt Leblanc zich verraden door Armstrong? "Ik heb nogal wat illusies verloren. Maar niet alleen door Armstrong, ook door andere kampioenen, door artsen en managers. Daar wordt veel minder over gesproken. (Dokter) Ferrari hoort achter de tralies, Bruyneel misschien ook. Net als sommige soigneurs."

  "Hij blijft de grootste kampioen van zijn generatie"

  Toch blijft Armstrong voor Leblanc een kampioen. "Jazeker, dat is wat Laurent Jalabert en Eddy Merckx ook zeggen", zegt Leblanc. "Hij is de grootste kampioen van zijn generatie: een dominante renner die een dominant team heeft weten te creëren, wat hem nog beter maakte."

  "Alleen uiterste strengheid kan helpen"

  Wat moet er volgens Leblanc met de zeven Tourzeges van Armstrong gebeuren? "Voor het publiek heeft het geen zin nog een winnaar uit te roepen. Die gaan er ook niet komen."

  "Mijn gevoelens zijn tegenstrijdig: het is tegelijk een nederlaag en een succes. Nu blijkt toch ook dat veel renners die ondanks de verscherpte controles bleven gebruiken, zijn gepakt."

  Is er volgens Leblanc nog hoop voor het wielrennen? "Het wielrennen gaat hier nog jaren hinder van ondervinden. Alleen uiterste strengheid kan helpen. Waar mogelijk moeten politie en justitie worden ingezet."

  "De straffen moeten omhoog. Mensen als Bruyneel, maar ook Basso en Vinokoerov, die na Festina zijn doorgegaan met bloeddoping, moeten levenslang worden uitgesloten."