• home
 • video
 • pas verschenen

  "Doodsbedreigingen door zaak-Armstrong"

  Travis Tygart, het gezicht van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada, heeft moeilijke maanden achter de rug maar zet door. De Internationale Wielerunie moet Armstrongs levenslange schorsing bekrachtigen.

  L'Equipe vloog naar Colorado Springs (VS), waar het Usada zetelt. Met baas Travis Tygart had de Franse sportkrant een uitgebreid gesprek over de zaak-Armstrong. Tygart kreeg het hard te verduren.

  "Ik kreeg drie doodsbedreigingen", zegt een openhartige Tygart. "De FBI is met de zaak bezig. Sommigen nemen het ons erg kwalijk, anderen begrijpen dat het Usada er is om de regels te doen naleven. Dat geldt ook voor Lance Armstrong."

  "Je hebt twee opties: of je begraaft de zaak of je doet je werk. Ik hou van mijn job en dat is de reden waarom ik dit doe."

  "Dromen en legendes doen uiteenspatten is niet mijn favoriete bezigheid, wees gerust. Maar wij zijn er om de belangen van de propere atleten te verdedigen."

  Tygart ging persoonlijk naar Frankrijk om de resultaten van Armstrongs dopingtesten op te vragen. Zo zijn er zes positieve epo-stalen uit 1999.

  "Dat is een bewijs voor zijn schuld. Maar nog meer is het een hele reeks getuigenissen die Armstrongs bedrog bewijzen."

  Het Usada stuurt het dossier van Armstrong door naar de UCI. "Dat gebeurt ten laatste eind van de maand", zegt Tygart. UCI-voorzitter Pat McQuaid laat weten dat de kans groot is dat de wereldbond Armstrongs levenslange schorsing overneemt.