• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Jacques Rogge: "Happy and glorious Games"

  De Olympische Spelen kenden een spectaculair einde met de slotceremonie.

  IOC-voorzitter Jacques Rogge heeft de Olympische Spelen van Londen officieel afgesloten. Hij noemde de Spelen "Happy and glorious", een referentie naar een regel in het Britse volkslied.

  De slotceremonie stond in het teken van de Britse muziek, met optredens van onder anderen de Spice Girls, Muse, Annie Lennox, George Michael en The Who.

  Na de vele optredens overhandigde Londens burgemeester Boris Johnson de olympische vlag via Rogge aan Eduardo Paes, zijn collega van Rio de Janeiro, dat de Spelen in 2016 organiseert.

  Het stadion kleurde een kleine tien minuten Braziliaans, met optredens van Braziliaanse artiesten en dansers, opzwepende ritmes, de Braziliaanse kleuren geel en groen en een verrassingsoptreden van de grootste voetballer aller tijden, Pele.

  En toen kwam het moment van de officiële afsluiting. IOC-voorzitter Jacques Rogge roemde in zijn speech (foto) de organisatie, vrijwilligers en toeschouwers. "Het waren "happy and glorious Games"", zei Rogge, een verwijzing naar de eerste regels van het Britse volkslied "God Save the Queen".

  Rogge verklaarde de Spelen van de 30e Olympiade voor gesloten en riep de jeugd op om over vier jaar in Rio de Spelen van de 31e Olympiade te vieren. Het olympisch vuur werd gedoofd en The Who zette met "My generation" een punt achter de slotceremonie en de Olympische Spelen van Londen.