• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Geen hockeydubbelslag voor de Nederlanders

  Jan Philipp Rabente was met twee goals de held van Duitsland.

  Duitsland mag zich vier jaar langer de olympische hockeykampioen bij de mannen noemen. De Duitsers versloegen Nederland in een prangende finale. De winnende treffer (2-1) viel vijf minuten voor het einde.

  Duitsland en Nederland kwamen allebei uit de groep waarin België derde werd. In de groepsfase had Nederland gewonnen met 3-1, maar met de prijzen in zicht kunnen de Duitsers altijd ietsje meer.

  Duitsland had een onwrikbaar blok opgetrokken. Een strafcorner van de Nederlanders werd gemist en uit het niets kwamen de Duitsers zelf op voorsprong. Rabente rondde zijn solo al vallend af.

  Oranje zat even in een dipje en Duitsland voelde zich niet te beroerd om deze (tijdelijke) zwakte af te straffen. Zeller kon de trekker echter niet overhalen: zijn schot trof de paal.

  Nederland werd gered door een strafcorner, een varkentje dat door Van der Weerden in twee keer werd gewassen. Toch was dit doelpunt niet het kantelpunt. Een afgeslagen strafcorner van Duitsland kwam in tweede instantie bij Rabente - weer hij - en van dichtbij faalde hij niet.

  Duitsland wint zo net als in Peking het goud. Toen moest het daarvoor Spanje verslaan. Nederland wacht bij de mannen al sinds 2000 op een nieuwe titel. Als de oranje heren hadden gewonnen, had Nederland zowel bij de mannen als de vrouwen het goud veroverd.