• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Alphen: "Ik droom van het podium"

  Hans Van Alphen begint woensdag aan de tienkamp.

  Woensdag en donderdag doet Hans Van Alphen een gooi naar een medaille op de tienkamp. Al blijft de atleet zelf wel bescheiden. "Ik droom wel van het podium, maar de top acht halen is en blijft het doel."

  Hans Van Alphen (30) verpulverde eind mei zijn Belgische record. Op de meeting van Götzis haalde hij 8.519 punten. Dit jaar deden slechts twee atleten beter. Van Alphen lijkt dus kandidaat voor het podium.

  "Alles kan. Het podium behoort tot de mogelijkheden, maar het is zeker niet evident. Ik heb altijd gezegd dat ik de top acht wil halen en daar blijf ik bij. Ik droom net als iedereen wel van het podium, maar eerst wil ik bij die acht geraken en dan zien we wel."

  "Ik moet vooral twee dagen goed zijn en proberen zo hoog mogelijk te eindigen in iedere discipline. Ik hield nog een stage van twee weken in Nice en ik voel me goed en fris. Fysiek ben ik zeker niet slechter dan op de meeting van Götzis."

  Kon Van Alphen iets opmaken uit de zevenkamp bij de vrouwen? "Ik heb niet veel nummers gezien, maar je probeert wel te kijken naar de windrichting. De tijden bewijzen ook dat het een snelle piste is. Het is ook een tof publiek dat voor iedereen applaudisseert. Dat geeft alvast veel zin om te beginnen."

  Vandeven: "Hij kan opnieuw 8.500 punten halen"

  Ook coach Wim Vandeven neemt het woord "podium" liever niet in de mond. "Er zijn zeker acht atleten die het podium kunnen halen. Het wordt niet makkelijk, maar Hans heeft zeker het potentieel om opnieuw 8.500 punten te halen. Al zullen de weersomstandigheden bepalend zijn. Maar fysiek is hij volgens mij zelfs sterker dan op de meeting in Götzis."

  "Welke raad ik hem dan kan geven? Hij moet het in iedere proef goed doen en focussen op de aandachtspunten. Hij moet zijn hoofd erbij houden, maar dat kan hij. Hij lijkt niet echt onder de indruk van de omstandigheden. Hij oogt rustig en blijft met de voeten op de grond. De ervaring van Peking is ook mooi meegenomen."