• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Berki pakt goud in ongemeen spannende finale

  Krisztian Berki kroonde zich tot olympisch kampioen op het paard met bogen.

  De Hongaar Krisztian Berki heeft goud gewonnen op het paard met bogen. In een ongemeen spannende finale hield hij de thuisfavoriet Louis Smith af. De twee haalden evenveel punten, maar Berki kreeg een hogere uitvoeringsscore.

  De Brit Louis Smith, vier jaar geleden nog goed voor brons, had zich als beste geplaatst voor de finale. Krisztian Berki, tweevoudig wereldkampioen en de andere grote favoriet, had in de kwalificaties nog teleurgesteld. In de finale zette hij echter alles recht.

  Het werd een spannend duel tussen Smith en Berki. De Hongaar Berki moest als eerste turnen. Hij zette een nagenoeg perfecte oefening neer. Met een moeilijkheidsgraad van 6,900 scoorde hij een uitvoering van 9,166. En dat laatste cijfer zou belangrijk blijken.

  Louis Smith turnde met 7,000 en hogere moeilijkheidsgraad, maar hij kreeg van de jury "slechts" 9,066 voor zijn uitvoering.

  Zowel Berki als Smith haalden dus een totaalscore van 16,066. Bij een gelijk puntenaantal geeft de hogere uitvoeringsscore de doorslag. Goud dus voor de 27-jarige Hongaar Krisztian Berki. Louis Smith moet tevreden zijn met brons.

  De tweede Brit in de finale, de pas 19-jarige Max Whitlock, overtrof zichzelf en pakte brons.