• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Cubaanse Ortiz wint uitputtingslag op tatami

  Voor Idalys Ortiz is het een eerste grote internationale titel.

  Japan sluit het judotoernooi op de Spelen af met slechts één gouden medaille. Ook Mika Sugimoto ging op de knieën in haar laatste kamp. De scheidsrechters kozen in de finale tegen Idalys Ortiz de kant van de Cubaanse.

  In de zwaarste gewichtsklasse, boven de 78 kilogram, schakelde Idalys Ortiz de titelverdedigster Tong Wen uit in de halve finales. Mika Sugimoto deed hetzelfde met de Britse lievelinge Karina Bryant.

  De finale was een titanenstrijd waarbij geen enkele van de twee judoka's het laken naar zich toe kon trekken. Ook in de golden score viel geen score te noteren, zelfs geen bestraffing voor passief vechten.

  Uiteindelijk moesten de vlaggetjes van de scheidsrechters op de olympische titel beslissen. Ortiz, 22 jaar en de nummer 6 van de wereld, had het meeste indruk gemaakt op de refs.

  Het brons was voor Tong en Bryant. Voor de 33-jarige Bryant is het een mooie bekroning van haar carrière. Ze nam deel aan haar vierde Spelen en bezorgt Groot-Brittannië een tweede medaille in de judohal.