• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  België behaalt gelijkspel tegen China

  België stond tegen China alweer sterk te verdedigen.

  De Belgische hockeyvrouwen hebben in hun tweede groepswedstrijd gelijkgespeeld tegen China. Verdedigend zat het weer goed bij de Belgen, aanvallend waren er te veel slordigheden. In de slotminuut ging een strafcorner nog tegen de paal.

  De Belgische hockeyvrouwen begonnen tegen China met lef aan de wedstrijd. China is de verliezende olympische finalist van 2008 en de nummer 5 op de wereldranglijst.

  België eiste de bal op en het combinatiespel was een pak beter dan in de eerste match tegen de technisch hoogstaande Nederlanders.

  Jammer genoeg kon België het overwicht van het eerste kwartier niet omzetten in een voorsprong. Een doelpunt op strafcorner werd afgekeurd na een videochallenge van één van de scheidsrechters.

  De Chinezen kregen zelf ook vier strafcorners, maar gingen daar slordig mee om. De Belgische defensie stond ondertussen nog steeds stevig op haar poten. Onder meer Jean-Michel Saive en David Goffin zagen de wedstrijd naar het einde van de eerste helft verwateren. Er kwam nauwelijks nog dreiging van beide ploegen. 0-0 bij de rust.

  Spannend slot levert geen winnaar op

  De tweede helft ging door zoals de eerste was geëindigd. België dwong wel snel een strafcorner af, maar het schot van Stephanie De Groof werd geblokt.

  Na een groene kaart voor China mocht België nog eens proberen het numerieke overwicht uit te buiten. Een combinatie tussen Jill Boon en Charlotte De Vos leidde bijna tot de openingstreffer, maar de Chinezen kraakten niet.

  China had nog kansen op strafcorner en via Baorong, maar Aisling D'Hooghe stond goed te keepen. In de laatste vijf minuten zette Jill Boon nog knap voor, maar Coppey kon niet binnentikken. België kreeg op het einde nog een ultieme strafcorner. Stephanie De Groof zag haar poging op de paal stuiten.

  De Groof: "Ik heb een dubbel gevoel"

  De Belgische hockeyvrouwen schipperden na de match tussen vreugde en ontgoocheling. "Dit is een groot moment voor het team", zegt bondscoach Pascal Kina. "We hebben bij momenten gedomineerd en er zat misschien zelfs meer in, maar we komen wat ervaring tekort."

  "Dit was pas onze eerste keer tegen een Aziatisch land. Ik moet dus een pluim geven aan mijn meisjes. We komen nog twee andere Aziatische landen tegen in onze groep. We weten nu dat die ons liggen."

  "Ik heb een dubbel gevoel", vertolkt Stephanie De Groof het gevoel dat in de groep leeft. "Op voorhand hadden we voor dit resultaat getekend, maar we hadden kansen op meer."

  "Dat we het China moeilijk gemaakt hebben, was een enorme teamprestatie. Tegen Nederland waren we te hard gefocust op verdedigen, waardoor we aanvallend er niet uitkwamen. Dat hebben we tegen China beter gedaan."

  Boon: "Dit had niemand verwacht, behalve wij"

  Ook Jill Boon was "een beetje gefrustreerd". "We verdienden meer, maar toch is één punt tegen de nummer vijf van de wereld top. Dit had niemand verwacht, behalve wij."

  "Deze keer waren we wel gevaarlijk. We moeten alleen nog wat aan details werken. De volgende wedstrijd moeten we resoluut voor de overwinning gaan."