• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Alphen: "Fysiek en mentaal op mijn sterkst"

  Hans Van Alphen maakt kans op een medaille in Londen.

  Hans Van Alphen reist met vertrouwen af naar Londen. De tienkamper lijkt een kanshebber op eremetaal, maar hij blijft voorzichtig. "We zien wel op welke plaats ik strand."

  Hans Van Alphen (30) verpulverde eind mei zijn Belgische record. Op de meeting van Götzis haalde hij 8.519 punten. Dit jaar deden slechts twee atleten beter. Hij lijkt dan ook een kanshebber op een medaille.

  "Zeven of acht atleten maken kans om 8.500 punten of meer te behalen", zegt Van Alphen. "Zij zullen allemaal top zijn."

  Van Alphen blijft bescheiden en mikt op een plaats in de top 8. "Veel factoren zullen een rol spelen. Ik zal tevreden zijn als ik een goeie tienkamp aflever. We zien wel welke plaats dat oplevert."

  "Situatie is helemaal anders dan in Peking"

  Van Alphen is tevreden over zijn voorbereiding. "Ik zit nu in een rustperiode om zo fris mogelijk aan de start te staan in Londen."

  Voor het EK in Helsinki paste Van Alphen. "Ik wilde geen risico nemen. De Spelen staan al vier jaar in mijn agenda aangestipt en mochten niet in het gedrang komen."

  De tienkamper was er in Peking ook al bij, maar hij heeft geen goede herinneringen aan die Spelen. "Ik was toen net prof en had mezelf te veel druk opgelegd. Ik wilde bewijzen dat ik mijn plaats waard was."

  "Ik had toen ook last van een blessure. De situatie is nu helemaal anders."

  Van Alphen komt op 8 en 9 augustus in actie.

  Vandeven: "Hans is slimmer en rijper"

  Wim Vandeven is de persoonlijke begeleider van Hans Van Alphen. "In vergelijking met de Spelen in Peking is Hans nu slimmer en rijper. Hij is verstandig en pikt de dingen snel op. Je kan hem zaken uitleggen."

  Vandeven is vol lof over zijn atleet. "Hij heeft dit jaar al mijn trainingen tot in de puntjes uitgevoerd. Weinig atleten kunnen zich zo belasten."

  Vandeven werkte met Van Alphen vooral aan zijn techniek. "Dat was zijn zwakkere punt. We hebben hier veel in geïnvesteerd. Zijn zwakkere punt is nu zijn grote kracht."

  Ook Vandeven durft zich niet uit te spreken over een podiumplaats in Londen. "Hans moet het gevoel hebben dat hij in elk onderdeel een perfecte prestatie geleverd heeft. Als hij dan gelukkig is, zal ik dat al coach ook zijn."