• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Een cleane Tour is toch zó moeilijk"

  Monfort: "Ik hoop dat Schleck snel zijn onschuld kan aantonen."

  De zaak-Schleck was gespreksonderwerp nummer 1 bij de start in Pau. De algemene teneur in het peloton: verbazing en verontwaardiging. "De renners zijn ontgoocheld en zelfs wat kwaad."

  De renners van RadioShack hadden zich wellicht een andere aanloop naar het belangrijke tweeluik in de Pyreneeën voorgesteld. "Maar de sfeer in de ploeg valt nog mee", zegt ploegleider Dirk Demol (foto).

  "Gisteravond was een moeilijke avond en ik heb zelf slecht geslapen, maar we hebben nog zes sterke renners in de ploeg, stuk voor stuk professionals. We hebben op ze ingepraat om door te zetten met het oog op het ploegenklassement."

  "Ik heb geen reden om Schleck niet te geloven. Het is geen makkelijk jaar geweest voor hem, maar hij was van plan om nog iets te tonen in de Pyreneeën. Daarom heeft hij nog hard getraind op de rustdag."

  "Fränk heeft het vertrouwen van het team en ook van mij", zegt zijn Belgische collega Maxime Monfort. "Ik hoop dat hij snel zijn onschuld zal kunnen aantonen."

  "Ik was een beetje geschokt toen ik het nieuws vernam, maar ik heb toch goed geslapen. Het is een beetje lastig, maar eens de etappe is vertrokken, ben je toch gefocust."

  Ook Jens Voigt was ontdaan toen hij het hoorde. "We hadden net een prachtige rustdag achter de rug, met onze families. Ik ben verrast en eigenlijk sprakeloos."

  "De wielersport is zo mooi en dan gebeurt zoiets"

  De andere renners en ploegleiders uit de Tour reageren ofwel iets terughoudender ofwel iets extremer dan de RadioShack-ploeg. "Onze renners zijn zeer ontgoocheld en zelfs wat kwaad", zegt Jan Mathieu, de ploegdokter van Lotto-Belisol. "We werken aan een cleane sport en dan is dit weer een tegenvaller."

  "Het is toch zó moeiljk om een cleane Tour door te maken", zucht Hilaire Van der Schueren, ploegleider bij Vacansoleil. "Ik kan het moeilijk geloven dat iemand als Schleck met zo'n product gepakt wordt. De wielersport is zo mooi en dan gebeurt er altijd zoiets."

  Jurgen Van den Broeck (foto) reageert iets laconieker. "Ik heb het gelezen, maar ik heb daar geen reactie over. Waarom zou ik boos zijn? Het is jammer, maar het is niet mijn probleem."

  "Het is vooral jammer dat dit weer in de Tour gebeurt", zegt zijn manager Marc Sergeant. "Dit is een grote naam, dat is niet goed voor de wielersport. Maar het toont ook aan dat er gecontroleerd wordt, ook op dingen die niet meteen verwacht worden. Het werkt dus."

  Tourbaas: "De enige juiste beslissing"

  Tourdirecteur Christian Prudhomme noemt de beslissing van Fränk Schleck om uit de Tour te stappen "de enige juiste beslissing".

  "Volgens het UCI-reglement mocht hij nog starten in deze etappe, maar in samenspraak met zijn ploeg besliste hij toch om eruit te stappen. Hij testte positief op een vochtafdrijvend middel en dat is altijd voer voor discussie. De straffen kunnen gaan van een waarschuwing tot een schorsing", loopt Prudhomme al even vooruit op de afwikkeling van de zaak.