Ga naar de inhoud

Taekwondo: wat u moet weten

 do 28 juni 2012 15:54

Het taekwondotoernooi wordt in de tweede week van de Spelen gehouden, van woensdag 8 tot zaterdag 11 augustus. Er zijn 8 gewichtscategorieën, 4 bij de mannen (-58 kg, -68, -80 en +80) en 4 bij de vrouwen (-49 kg, -57, -67 en +67).

Elke categorie wordt in één dag afgewerkt. Op 8 augustus zijn de lichtste gewichtsklassen aan de beurt, op 11 augustus de zwaarste.

Taekwondo is olympisch sinds 2000. Op de Spelen van 1988 en 1992 was het een demonstratiesport. Zuid-Korea won tot nog toe de meeste medailles.

Het toernooi wordt gehouden in ExCeL London, waar ook het judo, boksen, schermen, tafeltennis, gewichtheffen en worstelen plaatsvinden.

De (olympische) regels:

Een wedstrijd in het taekwondo bestaat uit drie ronden van telkens 2 minuten, met een pauze van 1 minuut tussen 2 ronden. Er wordt gevochten op een veld van 8 op 8 meter.

Punten worden gescoord door te trappen of slaan op de borst of het hoofd van de tegenstander. Scheidsrechters kunnen strafpunten geven en een wedstrijd kan met knock-out beslist worden.

De puntenverdeling:

  • 1 punt: een geldige slag of trap op de borst
  • 2 punten: een geldige draaiende trap op de borst
  • 3 punten: een geldige trap op het hoofd
  • 4 punten: een geldige draaiende trap op het hoofd

Wie na drie ronden de meeste punten heeft of zijn tegenstander knock-out slaat of trapt, wint. Als er na twee ronden of tijdens de derde ronde een verschil van 12 punten is, legt de scheidsrechter de kamp stil en is er ook een winnaar.

Als er na drie ronden een gelijke stand is, komt er een tiebreak waarin de maker van het eerste punt wint. Als er ook na die tiebreak geen onderscheid is, beslissen de officials over winst.

De scheidsrechters kunnen strafpunten uitdelen. Ze kunnen een atleet punten afnemen en aan de tegenstander geven als ze:

  • na het einde van de ronde nog aanvallen
  • een gevallen tegenstander aanvallen
  • bewust met de hand het gezicht van de tegenstander aanvallen

Als een atleet tot vier keer toe een strafpunt krijgt, wordt de kamp stilgelegd en wint de tegenstander. Atleten kunnen voor minder ernstige overtredingen ook een waarschuwing krijgen. Twee waarschuwingen worden omgezet in een strafpunt.