• home
 • video
 • pas verschenen

  Brecel schrijft geschiedenis op WK snooker

  Luca Brecel staat op de hoofdtabel van het WK snooker.

  Luca Brecel heeft zich geplaatst voor de hoofdtabel op het WK snooker. Met zijn 17 jaar en anderhalve maand is hij de eerste Belg en de jongste speler in de geschiedenis van het WK. Brecel doet beter dan snookerlegende Stephen Hendry. Maandag vindt de loting plaats.

  Brecel begon zondag aan de tweede sessie tegen Mark King met een 4-5-achterstand, maar de Belg werkte die snel weg door de eerste 3 frames te winnen. King maakte daarin te veel fouten en Brecel buitte die secuur uit.

  Maar de ervaren King was niet uit zijn lood geslagen en kwam terug. Bij 8-8 leek King het mentale overwicht te hebben, maar het 17e frame werd cruciaal. Het duurde heel lang omdat de rode ballen bijna allemaal tegen de banden beland waren. Brecel won dat frame toch en keek niet meer om: 10-8.

  Brecel snoept het record van jongste WK-deelnemer af van zevenvoudig wereldkampioen Stephen Hendry, ondertussen al 43. Die wist zich zondag overigens ook via de kwalificaties te plaatsen. Brecel werd op zijn 14e ook de jongste Europese kampioen bij de -19-jarigen.

  Brecel: "WK winnen is mijn jeugddroom"

  Luca Brecel gaf een korte reactie bij de BBC: "Dit is fantastisch. Ik wist dat ik de jongste WK-ganger in de geschiedenis kon worden. Niemand kan me nu nog bekritiseren. Sinds ik met snooker begon, is het mijn droom om wereldkampioen te worden. In 2011 was ik al in The Crucible als toeschouwer, de sfeer is er ongelofelijk, ik hou er enorm van."

  "Hoe groter de uitdaging, hoe beter ik ermee kan omgaan. Het maakt me niet uit tegen wie ik speel, ik vrees niemand. Ik moet ook mijn ouders bedanken voor alles wat ze al voor mij gedaan hebben. En mijn coach voor de hulp op het mentale vlak. Ik weet dat in België veel mensen mij gevolgd hebben. Zij zullen wel uit hun dak gaan nu."