• home
 • video
 • pas verschenen

  Gerrans klopt Cancellara en Nibali in Sanremo

  Australisch kampioen Simon Gerrans blijft erg koel in een spurt met zijn drieën.

  Simon Gerrans heeft Milaan-Sanremo gewonnen. De Australiër haalde het in de 103e editie voor Cancellara en Nibali in een spurt met zijn drieën. Tom Boonen was de beste Belg als 22e. Hij reed goed tot de Poggio, maar verdween dan uit beeld. Gilbert viel op de Cipressa.

  Op de Cipressa, na 270 kilometer, ontbraken van de favorieten alleen Cavendish en Farrar in de grote groep die op kop reed. Gilbert, die goed leek, vergooide zijn kansen bij een val in de afdaling.

  Een groepje met Boonen en Cancellara sloeg even een kloofje, maar het peloton gaf geen duimbreed toe.

  Op de Poggio barstte de wedstrijd pas echt los. Agnoli en Madrazo waagden hun kans, maar hun aanval droeg niet ver. Nibali sprong wel vinnig weg en kreeg Cancellara en Gerrans mee in zijn wiel.

  Het drietal vocht in een spannend secondenspel een harde strijd uit met het jagende peloton en hield net stand tot de finish.

  Gerrans speelde het koel, nam niet over van de Zwitser en klopte zijn twee kompanen in de spurt. Cancellara, die in 2008 in Sanremo won, eindigde vorig jaar ook al tweede. In de spurt bij de achtervolgers kwam Van Avermaet nog ten val.

  Cavendish moet er al af op Le Manie

  Voor de start van de wedstrijd was er op het Piazza Lega Lombarda een minuut stilte voor de slachtoffers en nabestaanden van het busongeval in Sierre. Na het ingetogen moment trokken 200 renners zich op gang voor de bijna 300 kilometer lange tocht naar Sanremo.

  Berdos, De Negri, Groezdev, Laengen, Mørkøv, Oroz, Ji, Pagani en Suárez muisden er al snel vanonder. Het negental liep tot bijna een kwartier uit, maar op de flanken van de Turchino begon die voorsprong zienderogen te slinken.

  Tijdens de beklimming van Le Manie, op 100 km van de streep, gooide Liquigas een eerste bommetje. Wereldkampioen Mark Cavendish, die zichzelf vooraf tot de te kloppen man uitriep, moest de rol lossen en zou geen rol van betekenis meer spelen.

  Terwijl de felle wind het peloton in twee stukken scheurde, smolt de voorsprong van de koplopers verder weg. Berdos spartelde als laatste van de vluchters nog wat tegen maar net voor de Capi, op 57 km van de finish, was ook de Moldaviër eraan voor de moeite.

  In de aanloop naar de Cipressa trokken Omega Pharma-Quick Step en BMC fel van leer om het tweede peloton met onder anderen Cavendish, Farrar en Petacchi op achterstand te rijden. Maar noch Boonen (OP-QS), noch Gilbert of Van Avermaet  (BMC) konden van dat werk profiteren.

  Gerrans: "Ik bleef cool in slotfase"

  Simon Gerrans was dolgelukkig na de streep. "Het is genieten, ik heb mezelf verrast, ik kan niet gelukkiger zijn", zegt de Australische kampioen.

  "Pas in de laatste kilometer had ik het gevoel dat ik kon winnen. Fabian bracht onze vlucht naar de finish en ik bleef cool en kon hem in de sprint voorbij."

  "Het klopt dat Cancellara bijna al het kopwerk deed. Ik gaf wat ik kon en dat was één keer overnemen. Nibali zat ook nog in het wiel en deed niets. Fabian reed echt als een motor. Dit is geweldig voor mijn vertrouwen. Ik wil vooral goed zijn in de Waalse klassiekers."

  Cancellara was voor het tweede jaar op rij tweede: "Ik neem uit  deze koers vooral zelfvertrouwen mee naar "mijn" Vlaamse klassiekers. Als ik het kopwerk niet deed, werden we zeker bijgebeend en dan was ik tiende en geen tweede. Ik denk dat we ook voorop bleven door de valpartijen in de achtergrond."

  Colombiaan Quintero valt heel zwaar

  De Colombiaan Carlos julian Quintero zorgde voor een angstaanjagend beeld na een val in de afdaling van Le Manie. De camera's vonden hem toen hij omringd werd door een handvol dokters. Die waren heel druk in de weer, terwijl hij zelf roerloos neerlag. Achteraf bleek dat hij even het bewustzijn kwijt was en hij "maar" een hersenschudding aan zijn valpartij overhield. Hij brak ook zijn sleutelbeen.