• home
 • video
 • pas verschenen

  Wiggins houdt stand in slottijdrit Parijs-Nice

  Bradley Wiggins is de tweede Brit die Parijs-Nice wint.

  Bradley Wiggins (Team Sky) heeft de puntjes op de i gezet in Parijs-Nice. De Brit won de afsluitende klimtijdrit. Lieuwe Westra werd knap tweede op Col d'Eze. Ook in de eindstand eindigt de Nederlander op de tweede plaats. Alejandro Valverde staat mee op het podium.

  Thomas De Gendt was er gisteren nog zeker van dat Lieuwe Westra (foto) de tijdrit én Parijs-Nice op zijn naam zou schrijven en aan het enige tussenpunt leek de Nederlander ook op weg naar de ritzege.

  Westra was sneller vertrokken dan Bradley Wiggins en had halfweg 2 seconden van zijn achterstand afgeknabbeld. Maar de Brit van Sky had zijn tijdrit goed ingedeeld en maakte in de laatste kilometers het verschil.

  Wiggins won de tijdrit én de eindzege. Hij is de tweede Brit op de erelijst van Parijs-Nice. Wijlen Tom Simpson deed het hem voor in 1967.

  In de eindstand heeft Wiggins 8 seconden voorsprong op Westra. Alejandro Valverde mag mee op het podium. Maxime Monfort is de beste Belg in de eindstand. De renner van RadioShack werd zevende.

  Wiggins: "Eer om naast Tom Simpson te staan"

  "Het was erg zwaar", zegt eindwinnaar Bradley Wiggins over de klimtijdrit op de Col d'Eze. "Ik was wat ongerust, omdat Lieuwe Westra bergop een sterke renner is", zei de renner van Sky.

  "Sommige stukken waren iets vlakker. Dat heeft me geholpen, maar het bleef erg hard. Een olympische finale op de piste is niets vergeleken met de druk die in Parijs-Nice op mijn schouders lag."

  "Maar het is me gelukt. Ik heb voorop gereden en liet geen steek vallen." Wiggins kent de wielergeschiedenis. "Het is een eer dat ik naast mijn idool Tom Simpson op de erelijst sta."

  Wiggins richt zijn blik al op zijn volgende doel. "Nu concentreer ik me op de Tour. Of ik favoriet ben weet ik niet. Ik behoor wel tot de beste vijf, samen met Cadel Evans en de broers Schleck."

  Bolletjestrui Veuchelen: "Ik wil graag naar de Tour"

  Voor Frederik Veuchelen is Parijs-Nice een succes geworden. Hij won het bergklassement. "En dat in mijn allereerste Parijs-Nice", zegt de 33-jarige renner van Vacansoleil.

  "Ik had geen doel gemaakt van de bolletjestrui. Ik reed Parijs-Nice om te werken voor de ploeg. Het is anders uitgedraaid: ik ga naar huis met een mooi aandenken."

  Met drie ritzeges en een tweede plaats in de eindstand doet Vacansoleil het uitstekend. "Ik vind het schitterend om op dit niveau te mogen koersen. Het loopt lekker. Ik heb de ploeg laten weten dat ik graag naar de Tour wil."

  Parijs-Nice (Fra-WorldTour)