• home
 • video
 • pas verschenen

  Dirk De Wolf: "Geen medelijden met Gilbert"

  Dirk De Wolf en Philippe Gilbert vorig jaar na de winst in Luik-Bastenaken-Luik.

  Wat is er aan de hand met Philippe Gilbert? "Dat hij moet lossen in een ploegentijdrit is niet normaal. Zijn ploeg BMC moet het maar oplossen", zegt Dirk De Wolf, jarenlang de mentor van Gilbert. "Medelijden heb ik niet. Hij heeft me vorig jaar pijn gedaan."

  Vorig jaar had Philippe Gilbert rond deze tijd al heel wat indruk gemaakt, onder meer met twee zeges. Nu kan hij zijn ploegmaats niet volgen in een tijdrit (bekijk de video).

  Dirk De Wolf was jaren de mentor van Gilbert, maar maakte de overstap naar BMC niet mee.

  Toch heeft De Wolf nog altijd veel contact met Gilbert, zoals ook na de ploegentijdrit. "Z'n conditie is minder, maar hij neemt het met de glimlach op. Hij slaat niet in paniek", zegt De Wolf aan Sporza.

  "Ik heb hem ook op het hart gedrukt dat dat niet nodig is. Hij heeft klasse genoeg. In 2009 begon hij ook niet goed."

  "BMC moet het maar oplossen"

  Heeft De Wolf zijn voormalige poulain tips gegeven om het tij te doen keren?

  "Nee, ik werk nu voor Lotto-Belisol (waar hij o.a. Gianni Meersman begeleidt, red). Het kleine beetje dat ik over training en begeleiding weet, hou ik voor hen."

  "Ik geloof dat Philippe al enkele jaren weet wat hij moet doen. Daarvoor is hij prof genoeg. Anders zullen de mensen die hem nu zogezegd begeleiden hem wel helpen."

  "BMC moet het maar oplossen. Dat zijn toch slimme mensen? En ze hebben een budget van 25 miljoen euro."

  "Het is normaal dat Gilbert nu door de pers aangepakt wordt. Hij zal daar wel mee inzitten, maar hij is mentaal sterk."

  "Hij heeft me vorig jaar pijn gedaan"

  Volgens zijn team BMC loste Gilbert in de Tirreno om tactische redenen. "Je mag dat geloven, maar dat is prietpraat", zegt De Wolf klaar en duidelijk.

  "Zo loslaten, zo ken ik Gilbert niet. Gilbert zal nooit, never lossen."

  "Toch niet in een ploegentijdrit! Lossen om tactische redenen is bullshit. Dit is niet normaal. Philippe is het gewoon om iedereen pijn te doen, nu weet hij zelf eens wat pijn is."

  "Hij heeft mij vorig jaar pijn gedaan (door hem niet mee te nemen naar BMC, red). Dan kan ik nu moeilijk medelijden hebben. Maar laat ons pas echt conclusies trekken als het grote werk begint."

  Lelangue: "Hij zal er staan in de klassiekers"

  BMC-manager John Lelangue maakt zich totaal geen zorgen over het vormpeil van zijn kopman voor de klassiekers.

  "Er is niets aan de hand met Philippe", zegt hij aan Sporza. "Het was strategie dat hij zich zou laten uitzakken. In het eerste deel van de tijdrit was het tegenwind en daarin heeft hij veel gewerkt. Hij is hier ook niet om een klassement te rijden."

  "Het was een beslissing van de ploeg én Philippe om niet te vroeg te pieken dit seizoen. Anders had hij wel de Tour Down Under gereden."

  "We zitten nog altijd op schema. Onze ploeg zal er staan in de klassiekers, ook Philippe."