• home
 • video
 • pas verschenen

  Peterhansel is voor de 10e keer Dakar-laureaat

  De Mini van Stéphane Peterhansel liet de concurrentie ver achter.

  Stéphane Peterhansel heeft de 33e editie van de Dakar-rally gewonnen bij de auto's. Hij had een ruime voorsprong op Nani Roma. De Qatarese titelverdediger Nasser Al-Attiyah bereikte de finish niet. Cyril Despres was voor de 4e keer de beste bij de motoren.

  Stéphane Peterhansel en de Dakar-rally zijn een geslaagd huwelijk, al dateerde de laatste eindzege van de Fransman al van 2007. Met die statistiek maakte Peterhansel korte metten. Hij begon met een ruime voorsprong aan de laatste etappe door Peru en liet zich niet meer verrassen.

  Voor Peterhansel is het zijn tiende triomf in de Dakar. Vier keer was hij de beste bij de auto's, zes keer bij de motoren. "Als je erbij stilstaat hoe moeilijk het is om de Dakar te winnen, dan is het echt ongelooflijk dat mij dat al tien keer gelukt is", zei de Mini-rijder. "Het zal moeilijk worden om dit record nog te verbeteren."

  Ook bij de motoren was er Frans succes, met Cyril Despres (KTM). Hij was bijna een uur sneller dan titelverdediger Marc Coma. Despres (foto) komt met vier zeges bij de motoren op gelijke hoogte van Coma. Enkel Peterhansel en Cyril Neveu doen beter.

  Zanger-presentator Koen Wauters haalde voor de tiende keer in twaalf deelnames de finish. "Ik ben trots op die cijfers. Er zijn niet veel rijders die dit kunnen zeggen. We hadden veel problemen, maar niets kreeg ons klein."

  Bij de vrachtwagens was er een klein Belgisch feestje, want Tom Colsoul won als navigator aan de zijde van de Nederlander De Rooy. "De stress in de slotrit was ongelooflijk, de ontlading waanzinnig. Ik draag deze zege op aan mijn moeder, die in 2010 onverwacht overleed. Ik denk veel aan haar."

  Uitslagen 33e Dakar-rally

  Eindstand auto's:

  01. Stéphane Peterhansel (Fra) in 38u54'43"
  02. Nani Roma (Spa) op 41'56"
  03. Gilles de Villiers (ZAf) - 1u13'25"
  56. Koen Wauters - 8u45'29"

  Eindstand motoren:

  01. Cyril Despres (Fra)
  02. Marc Coma (SPa) op 53'20"
  64. Eric Palante - 1u11'17"
  86. Philippe Depoorter - 19u13'58"