• home
 • video
 • pas verschenen

  Sonck: "Alleen Courtois verdient Gouden Schoen"

  "Als je op je 19e zo volwassen in doel staat en een transfer afdwingt, is dat knap."

  Vanavond kennen we de laureaat van de 58e Gouden Schoen. De voorbije dagen lieten we op onze website analisten en journalisten in hun glazen bol kijken. Ex-winnaar Wesley Sonck sluit de reeks vandaag af. Voor Sonck is er maar één favoriet.

  "Eén iemand verdient de Gouden Schoen en die iemand is maar zes maanden in België geweest: Thibaut Courtois. In de zes maanden die meetellen, heeft hij continu op zeer hoog niveau gespeeld", zegt Sonck.

  "Courtois had het grootste aandeel in de titel van Racing Genk. Ook Vossen en De Bruyne waren goed, uiteraard. Maar Thibaut stak er gewoon met kop en schouders bovenuit."

  Welke kwaliteiten moet een winnaar van de Gouden Schoen hebben? Sonck: "Hij moet iets uitstralen, zoals Courtois. Als je op je negentiende zo volwassen in doel staat en een transfer afdwingt, is dat knap."

  Sonck, momenteel op de loonlijst bij Lierse, was de Gouden Schoen in 2001 (foto). Wat doet dat met een voetballer? "Iedereen verwacht meer van je. Ook al ben ik nu tien jaar ouder, de mensen verwachten nog altijd dat ik iets extra's breng."

  "Ik vond het vooral vreemd dat ik het jaar erna, in 2002, de Schoen niet won. Ik had het toen min of meer verwacht, omdat ik beter speelde en me beter voelde. Ik was op elk vlak sterker geworden."

  "Maar dat jaar werden we geen kampioen met Genk. We eindigden maar vierde of vijfde en bovendien maakte ik minder doelpunten." In 2002 won Timmy Simons, toen bij Club Brugge, de Gouden Schoen.

  "Kompany is beste Belg in het buitenland"

  Wie vindt Sonck trouwens de beste Belg in het buitenland? "Er komen er misschien twee of drie in aanmerking, maar Vincent Kompany staat op 1. Als je bij City aanvoerder bent, dan is dat gewoon fenomenaal", zegt hij.

  "Ik zag Vincent afgelopen zomer nog bij kinesist Lieven Maesschalck. Ik geloofde mijn ogen niet: hij is nog in gewicht toegenomen, maar dan alleen in spiermassa en niet in vet."