• home
 • video
 • pas verschenen

  Antwerp kiest voor toekomst zonder Eddy Wauters

  Eddy Wauters verdwijnt na 42 jaar als voorzitter van tweedeklasser Antwerp. Hij werd (tegen zijn zin) afgezet in een Bijzondere Algemene Vergadering. Van de 35 aanwezigen wilden 22 mensen zijn ontslag, stemden 12 anderen voor Wauters en was er een onthouding.

  De 78-jarige Wauters verzette zich tot de laatste snik tegen zijn al langer geplande afzetting. Eind 2011 kon hij via de rechtbank nog een Algemene Vergadering tegenhouden, maar nu ging die toch door.

  Wauters kwam de vergadering zelf uitleggen waarom hij wél nog altijd de toekomst is voor Antwerp. Daarna verliet hij de zaal.

  Wauters' woorden veranderden weinig aan de stemming. Hij werd door 22 (op 35) leden weggestemd. De Raad van Bestuur, met onder anderen Gunther Hofmans, stelden Jan Michel aan als waarnemend voorzitter.

  Eddy Wauters gaf de voorbije maanden steeds een strijdvaardige indruk, maar na de vergadering berustte hij in zijn lot. "Dit doet geen pijn. Ik voel me zelfs vrijer", zegt de ex-voorzitter.

  "Niets blijft duren in het leven. Is 42 jaar niet genoeg geweest, dan? Ik ben verlost van een last. Ik heb mij nooit aan deze functie vastgeklampt, maar ik heb wel willen duidelijk maken dat wie tegen mij stemt tegen Antwerp stemt."

  "Ik ben van een aantal mensen toch geschrokken. Mensen wiens carrière ik heb gemaakt, zoals Jan Michel. Dat gebeurt niet, denk je. Maar het gebeurde toch."

  Bistiaux: "Cyclus is afgelopen"

  Paul Bistiaux heeft als secretaris vele oorlogen aan de zijde van Eddy Wauters uitgevochten. Het is dan ook met pijn in het hart dat hij afscheid neemt.

  "Ik denk dat het voor Eddy en de club beter was dat hij afscheid nam. Die cyclus is afgelopen. Maar ik vind het wel spijtig dat het op deze manier is gebeurd. Dit heeft me ook persoonlijk aangegrepen", zegt Bistiaux aan Sporza.

  "In tegenstelling tot andere clubs was Antwerp altijd een club die eenheid qua bestuur kende. Maar nu is het toch zover moeten komen, voor het eerst in 131 jaar. Dat is toch betreurenswaardig."

  Jan Michel: "De manier waarop is spijtig"

  Jan Michel is (voorlopig) de nieuwe voorzitter van Antwerp. "Dit is het einde van een tijdperk", zegt Michel. "De manier waarop dit verlopen is, is bijzonder spijtig."

  "Meneer Wauters had op een andere manier kunnen opstappen, maar hij heeft daar zelf anders over beslist door naar de rechtbank te stappen. Hij heeft nog geprobeerd het tij te keren, maar dat is niet gelukt."

  "Dit vermindert m'n respect voor meneer Wauters met geen greintje. Hij heeft enorm veel voor Antwerp gedaan. In 42 jaar zette hij de club op de kaart en kenden we een aantal grote successen."

  Jan Michel was naar eigen zeggen geen vragende partij om preses te worden. "Dit was nooit mijn ambitie, maar omdat ik een echte clubman ben, ben ik nu toch trots en gelukkig", zegt hij.

  "Ik zal mij concentreren op twee zaken: de club verder saneren en gezond maken en proberen om zo snel mogelijk weer naar eerste klasse te geraken. Maar met dat eerste hebben we al werk genoeg."

  "Zoals je weet, heeft Antwerp immers een enorme schuldenberg die we proberen af te bouwen. We zijn daar al een eind mee gevorderd, maar we hebben nog een lange weg te gaan", beseft Michel.