• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Devolder: "Spons erover en op naar 2012"

  Thomas De Gendt op de persvoorstelling van Vacansoleil-DCM.

  Vandaag werd in Maastricht de Nederlandse WorldTour-ploeg Vacansoleil-DCM voorgesteld. Met Stijn Devolder, Björn Leukemans en Thomas De Gendt heeft de ploeg enkele Belgische speerpunten. Ze klinken ambitieus, elk op hun eigen terrein.

  Stijn Devolder wil zijn rampjaar 2011 snel vergeten. "Spons erover en op naar het nieuwe seizoen." 

  Waarom ging het vorig jaar mis? "Mijn hoogtestage in het voorjaar heeft zeker een rol gespeeld", zegt Devolder. "Dit jaar ga ik het dan ook lichtjes anders aanpakken. Ik werk nu met een trainer, die vanuit de ploeg is gekomen."

  Het gaat om Marc Lamberts, die ook met Jurgen Van den Broeck werkt. "We hebben in de winter al heel goed samengewerkt. Ik was een stuk explosiviteit kwijt, daar hebben we al hard op getraind."

  Hoe heeft Devolder in de winter aan zijn explosiviteit gewerkt? "Ik heb het geluk dat de nieuwe finale van de Ronde van Vlaanderen in mijn buurt ligt. De Paterberg en de Koppenberg, daar ben ik al een paar keer stevig opgereden."

  "Het is de bedoeling om niet meer in "overdrive" te gaan zoals vorig jaar en zo met nieuw vertrouwen aan het nieuwe seizoen te beginnen", zegt Devolder.

  En dan, 2012. "Ik heb het WK in Valkenburg in mijn hoofd. Maar eerst moet ik weer zelfvertrouwen krijgen, met een eerste prestatie. Misschien al in het openingsweekend?"

  De Gendt: "Liever rittenkoersen"

  Thomas De Gendt was met ritzeges in Parijs-Nice en de Ronde van Zwitserland een van de revelaties van 2011. In 2012 wil de Belgische renner van Vacansoleil-DCM zich toeleggen op het rondewerk. "Behalve het openingsweekend laat ik de klassiekers aan mij voorbijgaan."

  "Rittenkoersen moeten me beter liggen dan de klassiekers", zegt De Gendt op de persvoorstelling van zijn Nederlandse ploeg. "In rondes heeft iedereen andere ambities en is het makkelijker om te winnen."

  "Behalve het openingsweekend laat ik de klassiekers aan mij voorbijgaan. Ik ga liever naar Catalonië en Baskenland. In die rondes mik ik eerder op ritwinst, dan op een goed eindklassement."

  De Gendt verbaasde niet alleen zichzelf met ereplaatsen op Alpe d'Huez en de tijdrit in de Tour. Dit jaar past hij voor de Tour door zijn huwelijk. "Ze hebben nog aangedrongen om toch de Tour te rijden, maar ik kies voor mijn huwelijk."

  "In principe rijd ik in 2012 de Giro en later op het jaar ook de Vuelta", zegt De Gendt. "Dat zijn veel koersdagen, maar ik ben nu eenmaal iemand die liever koerst, dan traint. Eind 2012 zal ik weten welke grote ronde me het beste ligt. Dat is nodig bij Vacansoleil."

  "De ploeg probeert druk te zetten, maar dat lukt niet bij mij. Ik maak me nooit zorgen. Wat komt, komt. Met een paar zeges in de World Tour zal ik op het einde van het jaar tevreden zijn."

  Leukemans: "Een sterk voorjaar"

  Waar liggen de ambities van Björn Leukemans (34), een van de andere kopmannen van Vacansoleil? "Ik wil opnieuw een sterk voorjaar rijden", zegt hij.

  In 2011 haalde Leukemans top vijf in de Ronde en Roubaix. "Hopelijk kan ik eens in de roos schieten. Zonder pech stond ik in 2011 op het Roubaix-podium. Maar je moet ook geluk hebben om te winnen."

  "Normaal piek ik ook naar het BK en het WK, maar het BK is dit jaar in Geel en dat is niet echt een parcours voor mij. Of ik nog graag fiets? Elk jaar liever. Ik train ook liever. Met het ouder worden besef ik hoe mooi onze job is."