Ga naar de inhoud
Van der Haar zegeviert in Maasmechelen.

Wereldbeker veldrijden klassement

naamresultaat
1
Eli Iserbyt
338
2
Joris Nieuwenhuis
313
3
Pim Ronhaar
295
4
Lars van der Haar
293
5
Niels Vandeputte
239
6
Mathieu van der Poel
221
7
Laurens Sweeck
220
8
Toon Vandebosch
213
9
Ryan Kamp
209
10
Thibau Nys
196
stand wereldbeker veldrijden mannen
1. Eli Iserbyt 208
2. Pim Ronhaar (Ned) 153
3. Lars van der Haar (Ned) 151
4. Joris Nieuwenhuis (Ned) 142
5. Laurens Sweeck 134
6. Niels Vandeputte 133
7. Ryan Kamp 127
8. Toon Vandebosch 112
9. Thibau Nys 105
10. Kevin Kuhn (Zwi) 105

kalender wereldbeker veldrijden

datum cross winnaar winnares
15/10 Waterloo (VS) Nys Van Empel
29/10 Maasmechelen Van der Haar Van Empel
12/11 Dendermonde Ronhaar Alvarado
19/11 Troyes (Fra) Iserbyt Alvarado
26/11 Dublin (Ier) Ronhaar Brand
03/12 Flamanville (Fra) Iserbyt Brand
10/12 Val di Sole (Ita) Nieuwenhuis Bakker
17/12 Namen Alvarado  
23/12 Antwerpen    
26/12 Gavere    
30/12 Hulst (Ned)    
07/01 Zonhoven    
21/01 Benidorm (Spa)    
28/01 Hoogerheide (Ned)    

Van der Haar haalt z'n eerste vette vis van seizoen binnen in Maasmechelen

 zo 29 oktober 2023 16:13
WB Maasmechelen
Wereldbeker veldrijden
8 rondes
15:10 Maasmechelen
Lars van der Haar
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
  9. 8

    Geen tweede Wereldbekerzege voor Thibau Nys. De winnaar van Waterloo werd pas 7e na een slipper in de laatste ronde in Maasmechelen. De zege bleef wel in de ploeg. Lars van der Haar heerste na een knap nummer. De Nederlandse kampioen stond op het podium tussen Eli Iserbyt en Laurens Sweeck.

    Met elk twee zeges hadden Thibau Nys en Eli Iserbyt zich in de eerste weken van het veldritseizoen opgeworpen tot de Twee Tenoren. In Maasmechelen kondigde een nieuw duel zich aan, maar met Van der Haar en titelverdediger Sweeck lagen er enkele derde honden op de loer.


    Een snelle start luidde een afwachtende eerste wedstrijdhelft in. Pim Ronhaar leidde de dans en zorgde met enkele bedenkelijke beukpartijen voor vuurwerk, achter hem keken Nys en Iserbyt vooral naar elkaar.

     

    Halfweg koers vond Iserbyt het welletjes. Hij schudde als eerste aan de boom, maar Nys en Van der Haar volgden vlot. Iserbyt toonde initiatief, maar holde zichzelf soms ook voorbij. Met enkele foutjes gaf hij munitie aan de concurrentie.

     

    Toen Iserbyt bergop voor de zoveelste keer de grond likte, zag Lars van der Haar zijn moment gekomen. De Nederlandse kampioen schoot weg, de rest moest een gaatje laten.

    Van der Haar viert, Nys valt

    In de achtervolging keerde Iserbyt al snel terug op Nys, maar die laatste - zaterdag afwezig in Ruddervoorde om zich te sparen - had niet zijn beste dag. Met zijn tweetjes kwamen ze geen seconde dichter op een ontketende Van der Haar.


    In de slotronde leek Nys zich te wapenen voor zijn sprint, maar een valpartij sloeg de jongeling nog terug tot plek zeven. Iserbyt kreeg zo een vrijgeleide voor plek twee. Sweeck - die stilaan terug lijkt na zijn smak in Beringen - vervolledigde het podium.


    Maar dat alles gebeurde in de schaduw van Van der Haar, die in Maasmechelen zijn eerste dikke vis van het seizoen binnenhengelt. De Nederlandse kampioen toont zich zo een kwaaie klant voor Belgen Iserbyt en Nys, volgende week op het EK in Frankrijk.

    Reacties na de Wereldbekercross in Maasmechelen:

    Lars van der Haar (1ste): "Deze zege is erg belangrijk voor mij. Winnen is niet gemakkelijk, er zijn enkele heel goede jonge gasten. Maar vandaag heb ik kunnen profiteren van mijn ploegmaats. Op twee ronden van het eind reed ik zelfs nog lek, maar gelukkig vlak voor de pits. Het blijft een "priegelrondje" hier in Maasmechelen. Het was wat minder gevaarlijk dan vorig jaar, maar het blijft heel moeilijk inhalen hier. Gelukkig levert dat een voordeel op als je alleen op kop rijdt. Of ik klaar ben voor het EK? Het rondje ligt me niet opperbest, maar je piekt altijd wel wat richting een kampioenschap, dat is nu ook aardig gelukt."

     

    Eli Iserbyt (2de): "Ik denk dat ik op mijn plaats geëindigd ben. Lars was heel goed, maar ik maakte iets te veel fouten. Het was lastig, maar ik kan tevreden zijn over mijn gevoel. Lars was de beste vandaag, om hier zo'n voorsprong uit te bouwen, dat is niet evident. Of Nys een blok aan mijn been was? Als ze aan je been hangen, moet je sneller rijden. Ik won gisteren en ben nu tweede, het was een mooi weekend."

     

    Laurens Sweeck (3de): "Twee lekke banden deden me vandaag de das om. Ik had een heel goede dag, maar moest vanaf rij twee starten en moest van de start achter de feiten aanhollen. Ik weet niet of Lars me zonder die pech zomaar zou gelost hebben. Maar het belangrijkste is dat het gevoel weer goed is. Dat is veelbelovend. Ik kijk al uit naar volgend weekend."

    Uitslag WB Maasmechelen

    naamresultaat
    1
    Lars van der Haar
    in 1u02'43"
    2
    Eli Iserbyt
    op 21"
    3
    Laurens Sweeck
    27"
    4
    Niels Vandeputte
    30"
    5
    Felipe Orts
    32"
    6
    Joris Nieuwenhuis
    36"
    7
    Thibau Nys
    43"
    8
    Cameron Mason
    46"
    9
    Ryan Kamp
    52"
    10
    Kevin Kuhn
    57"

    Fase per fase

    16:15

    Van der Haar houdt stand in de slotronde en wint in Maasmechelen

    16:13

    Van der Haar heerst in Maasmechelen!

    Niet Nys en niet Iserbyt, maar Lars van der Haar is vandaag de koning van Maasmechelen. De Nederlandse kampioen wint verdiend na een heel mooi nummertje. Iserbyt is tweede, Sweeck is knap derde. Nys is uiteindelijk pas 7de.

    16:12

    Sweeck beschikt ondertussen over de beste papieren voor de derde plek. In het zand - hoe kan het ook anders - maakt hij het verschil. Bij Nys is de veer gebroken.

    16:10

    Val Nys

    Onze woorden zijn nog niet koud, of Nys mag zijn sprint al vergeten. Een val geeft Iserbyt een vrijgeleide naar plek twee.

    16:09

    Iserbyt heeft vandaag heel wat initiatief getoond, maar niet genoeg om Nys eraf te krijgen. De Wereldbekerleider wapent zich al voor de sprint.

    16:09

    Nys valt in de slotronde, en moet Iserbyt laten rijden

    16:07

    Van der Haar is op weg om zijn tweede zege van het seizoen te boeken. Daarmee doet hij even goed als Nys, Iserbyt en Kuypers.

    16:05

    Slotronde

    Onder het geluid van de bel gaat Van der Haar nog eens op de trappers staan. De Nederlandse kampioen heeft er opnieuw 16 seconden van gemaakt, dit lijkt gewonnen spel.

    16:04

    De wederopleving van Iserbyt lijkt alweer wat uit te doven, want Van der Haar loopt nu terug uit tot 15 tellen.

    16:03

    Iserbyt gaat als een wildeman tekeer en blijft Nys onder druk zetten. Van der Haar voelt de druk van achteruit.

    16:02

    Iserbyt, met Nys in zijn spoor, knabbelt weer wat aan de achterstand op Van der Haar. De omroeper maakt gewag van 12 seconden. Krijgen we dan toch nog een spannend slot?

    16:01

    De verwachte frisheid van Nys, die zaterdag niet reed, lijkt toch wat tegen te vallen. Iserbyt lijkt van hem weg te kunnen rijden.

    Ruben Van Gucht
    16:00

    Iserbyt is weer bij Nys gekomen, die wat op zijn adem heeft getrapt. Van der Haar stoomt vooraan gewoon door, zijn voorsprong bedraagt al bijna 20 seconden. Dit ziet er goed uit voor de Nederlandse kampioen.

    15:58

    Van der Haar loopt opnieuw wat uit op Nys, die op 12 seconden aan de streep passeert. Iserbyt en consoorten sluipen weer een klein beetje dichter.

    15:56

    Sweeck is na zijn lekke band tot op plek acht teruggeslagen. Nys volgt op 10 tellen van Van der Haar, Iserbyt is derde op 21 seconden.

    15:55

    Lars is conditioneel heel goed. Het wordt niet simpel om hem nog terug te pakken

    Sven Nys, manager Baloise Trek Lions
    15:53

    Vanthourenhout geeft er de brui aan, Iserbyt weer in de fout

    15:53

    Pech voor Sweeck

    Sweeck klopt gefrustreerd op zijn stuur, want hij zit met een leegloper. Zo komt Nys alleen te zitten in de achtervolging op zijn ploegmaat Van der Haar.