Ga naar de inhoud
" "
Iserbyt pakt de zege na een straffe cross.

Wereldbeker veldrijden klassement

naamresultaat
1
Eli Iserbyt
338
2
Joris Nieuwenhuis
313
3
Pim Ronhaar
295
4
Lars van der Haar
293
5
Niels Vandeputte
239
6
Mathieu van der Poel
221
7
Laurens Sweeck
220
8
Toon Vandebosch
213
9
Ryan Kamp
209
10
Thibau Nys
196
stand wereldbeker veldrijden mannen
1. Eli Iserbyt 208
2. Pim Ronhaar (Ned) 153
3. Lars van der Haar (Ned) 151
4. Joris Nieuwenhuis (Ned) 142
5. Laurens Sweeck 134
6. Niels Vandeputte 133
7. Ryan Kamp 127
8. Toon Vandebosch 112
9. Thibau Nys 105
10. Kevin Kuhn (Zwi) 105

kalender wereldbeker veldrijden

datum cross winnaar winnares
15/10 Waterloo (VS) Nys Van Empel
29/10 Maasmechelen Van der Haar Van Empel
12/11 Dendermonde Ronhaar Alvarado
19/11 Troyes (Fra) Iserbyt Alvarado
26/11 Dublin (Ier) Ronhaar Brand
03/12 Flamanville (Fra) Iserbyt Brand
10/12 Val di Sole (Ita) Nieuwenhuis Bakker
17/12 Namen Alvarado  
23/12 Antwerpen    
26/12 Gavere    
30/12 Hulst (Ned)    
07/01 Zonhoven    
21/01 Benidorm (Spa)    
28/01 Hoogerheide (Ned)    

Erop en erover: Eli Iserbyt houdt Nederlanders af na inhaalrace in Flamanville

 zo 3 december 2023 16:10
WB Flamanville
Wereldbeker veldrijden
7 rondes
15:10 Flamanville
Eli Iserbyt
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5
 7. 6
 8. 7

  Eli Iserbyt heeft in Flamanville zijn tweede Wereldbekercross van het seizoen gewonnen. Onze landgenoot moest na een slechte start achtervolgen, maar deed dat met verve. Lars van der Haar werd tweede. Pim Ronhaar reed lang aan de leiding, maar moest tevreden zijn met de derde plaats. Iserbyt verstevigt zijn leidersplaats in de Wereldbeker.

  Eli Iserbyt, die gisteren in Boom vrede nam met de derde plek achter winnaar Nieuwenhuis, moest duelleren tegen de frisse Nederlanders Ronhaar en Van der Haar.

  De Belg miste zijn start, net als Thibau Nys en Laurens Sweeck. Die twee, die vorige week in Dublin nog een hoofdrol vertolkten, zouden we niet meer vooraan zien.

  De Zwitser Kevin Kuhn reed de hele eerste ronde aan de leiding met Ronhaar, Van der Haar en Nieuwenhuis in de top 10. Iserbyt rukte op van de 16e naar de 9e plaats.

  Iserbyt gebruikte de tweede ronde om naar de 2e plek te knallen. Hij stelde vast dat Ronhaar 10 seconden gevlogen was.

  Met 2 ploeg- en landgenoten van Ronhaar als ballast in zijn wiel - Nieuwenhuis en Van der Haar - kondigde zich een gevecht van 1 tegen 3 mannen aan. De Nederlander vooraan reed een kloof van 15 seconden bijeen.

  Plots was er nog extra tegenstand voor de hoofdrolspelers met 2 witte ganzen in een bocht, maar die werden vakkundig ontweken.

  Na een half uur koers kwam Iserbyt, die in 2022 ook de eerste WB-editie in het Franse dorpje won, helemaal onder stoom. Hij loste zijn twee zandzakken en reed ontketend in de 4e ronde naar Ronhaar toe. Die hing even in de reclamedoeken, maar klampte nog lang aan.

  In de voorlaatste ronde nam Iserbyt even tijd om te recuperen, waarna de genadeslag volgde. Ronhaar kraakte en zag in de slotronde nog Van der Haar over zich denderen. Nieuwenhuis eindigde als vierde, Niels Vandeputte was de tweede Belg op 5.

  Iserbyt: "Ben heel moe na een slechte start"

  Iserbyt wou graag een keer winnen dit weekend, dat is hem gelukt. "Ik ben heel blij met hoe het weekend gelopen is, maar ik ben nu wel heel moe. Mijn start was heel slecht, ik moest het hele veld door."

  "Na 30 minuten vond ik het goede spoor. Ik ben blij dat ik kon groeien in de koers en dat mijn laatste ronden erg goed waren."

  De WB-punten tikken aan. "Winnen vandaag was heel belangrijk. Het is ook niet makkelijk om te winnen in een leiderstrui, dus dat levert weer een mooie foto op."

  "Dat Lars en Joris 2 ronden even hun ding kwamen doen, heeft me geprikkeld om nog iets rapper te rijden. Het is dankzij hen dat ik naar Pim rijd, daarvoor wil ik hen bedanken", knipoogde Iserbyt.

  "Ik zette goed druk en reed altijd rapper en rapper. Ik zag ook dat Pim niet over de balken sprong, dus dan win je telkens een beetje. Toen ik erbij kwam, was het erop en erover."

  In tegenstelling tot een pak renners rijdt Iserbyt bijna alles en met succes. Hij staat op kop in de Wereldbeker en de Superprestige en is tweede in de X²O-trofee. Hoe doet hij dat? "Ik probeer in de week de frisheid te behouden."
   

  "Ik ga heel veel naar de massage en de kinesist, mijn vrouw doet ook heel veel voor mij. Ik leef in het seizoen een beetje als een koning. Ik denk dat dat de enige manier is om fris aan het weekend te beginnen."
   

  "Gisteren voelde ik dat ik net niet meekon in het begin en dacht ik meteen aan vandaag. In het weekend van Niel en Dendermonde heb ik me zaterdag zo kapot gereden, dat ik een beetje ben gaan nadenken. Het is soms de dagoverwinning opofferen om te tellen in de klassementen. Ik ben heel blij met hoe het weekend gelopen is."

  Van der Haar (2e): "Ik wou Pim seconden schenken"

  Lars van der Haar moest een ronde zoeken naar het goede ritme. "Toen ik dat gevonden had, wilde ik zo snel mogelijk naar voren. Maar Eli was nog een beetje sneller."
   

  "Ik wou Pim de nodige seconden schenken, maar ik kon niet altijd voor Eli gaan rijden.  Op het eind was Eli ook gewoon de beste, ik moest een ronde bekomen en daarna voelde ik me weer sterk. Maar ik dacht nooit dat ik Eli nog zou kunnen pakken."

  Ronhaar (3e): "Zat erdoor toen Eli bij mij kwam"

  De jonge Ronhaar kleurde weer mooi de koers en stak een hand uit naar een nieuwe wereldbekerzege. Maar daar stak Iserbyt een stokje voor: "Ik zat er helemaal door, toen Eli bij mij kwam."

  "Ik reed sterke rondetijden. Ik voelde me niet helemaal goed, maar mijn basisritme was hoog. Ik zag dat Eli een slechte start had, dus wilde ik van bij het begin pushen."

  "Op 3 ronden van het einde kwam hij tot in mijn wiel sprinten. Ik probeerde bij hem te blijven, maar ik zat kapot."

  "Op het einde voelde ik me niet zo goed. Eli was sterker. Ik ben blij met mijn derde plaats."

  "Ik heb mezelf vandaag verbaasd, want ik voelde me niet super vanochtend. Ik had wat last van mijn rug. De power zat er niet echt op. Ik probeerde me mentaal op te laden om Eli te volgen, maar zijn tempo was gewoon te hoog."

  Uitslag WB Flamanville

  naamresultaat
  1
  Eli Iserbyt
  in 1u00'09"
  2
  Lars van der Haar
  + 13"
  3
  Pim Ronhaar
  + 47"
  4
  Joris Nieuwenhuis
  + 54"
  5
  Niels Vandeputte
  + 1'23"
  6
  Kevin Kuhn
  + 1'36"
  7
  Emiel Verstrynge
  + 1'47"
  8
  Ryan Kamp
  + 2'04"
  9
  Jens Adams
  + 2'16"
  10
  Joran Wyseure
  + 2'31"

  Fase per fase

  16:14

  Einde

  Eli Iserbyt heeft tijd om te vieren met de fans. Hij wint zijn 2e wereldbekermanche van het seizoen en is daar erg blij mee. In een man-tegen-mangevecht rekende hij af met Van der Haar, Nieuwenhuis en finaal Ronhaar.

  Iserbyt telt 13 seconden voorsprong op Van der Haar, Ronhaar is 3e op 47 seconden, Nieuwenhuis 4e op 54 seconden, Vandeputte is 5e op 1'23".

  16:09

  Iserbyt is de beste in Flamanville, ploegmaats Van der Haar en Ronhaar zijn tweede en derde

  16:08

  Einde

  Eli Iserbyt heeft tijd om te vieren met de fans. Hij wint zijn 2e wereldbekermanche van het seizoen en is daar erg blij mee. In een man-tegen-mangevecht rekende hij af met Van der Haar, Nieuwenhuis en finaal Ronhaar.

  Iserbyt telt 13 seconden voorsprong op Van der Haar, Ronhaar is 3e op 47 seconden, Niewenhuis 4e op 54 seconden, Vandeputte is 5e op 1'23".

  16:06

  Iserbyt blijft draven

  Eli Iserbyt weet dat de buit binnen is, maar hij blijft zijn pedalen geselen. De verbetenheid is van zijn gelaat af te lezen. Hij doet hier een uitstekende zaak in de Wereldbeker.

  Al zijn we nog maar 6 van de 14 manches ver.

  16:05

  Nieuwenhuis, Van der Haar en Ronhaar hebben hun meerdere moeten erkennen in de leider van de Wereldbeker.

  Commentator Christophe Vandegoor
  16:04

  Daar zijn de ganzen weer

  Ze zijn niet geleerd, de 2 witte ganzen van daarstraks, zitten opnieuw in dezelfde bocht. Maar ze worden makkelijk ontweken.

  16:02

  Van der Haar lost Ronhaar

  Van der Haar nam Ronhaar even mee in zijn slipstream, maar het beste is eraf bij de youngster. Het podium ligt vast.

  16:01

  Van der Haar komt bij Ronhaar: wat doen de twee ploegmaats?

  16:00

  Laatste ronde voor Iserbyt

  Er kan al een beetje een lach af bij Iserbyt. Onze landgenoot heeft een kloof van 24 seconden geslagen bij het ingaan van de laatste ronde.

  15:58

  Van der Haar jaagt op Ronhaar

  Het beste is eraf bij Ronhaar. De 22-jarige Nederlander ziet zijn ploeg- en landgenoot Van der Haar, 10 jaar ouder, komen aansnellen.

  15:56

  Tijdsverschil

  10 seconden. Dat is de kloof tussen WB-leider Iserbyt en WB-runner-up Ronhaar. Iserbyt is op weg naar zijn 2e WB-zege van het seizoen, na Troyes, ook in Frankrijk.

  Ronhaar zit aan 2 stuks met Dendermonde en Dublin.

  15:55

  De winnaar lijkt gekend: Iserbyt neemt afstand van Ronhaar

  15:54

  Iserbyt rijdt weg in materiaalpost

  De kloof wordt gemaakt. Iserbyt krijgt een nieuwe fiets en knalt er meteen vandoor, Ronhaar volgt een 50-tal meter verder in de post.

  De Nederlander lijkt voor het eerst te kraken.

  15:51

  2 man op kop met nog 2 ronden

  Het is even windstil: Iserbyt en Ronhaar rijden samen over de finishlijn. Iserbyt is duidelijk even aan het recupereren. Stilte voor de storm?

  15:49

  Nieuwenhuis en Van der Haar op 17 seconden

  Iserbyt bekomt even van zijn flinke inspanningen. Hij laat Ronhaar even terugkeren, maar legt er meteen weer de pees op.

  Ronhaars team- en landgenoten Nieuwenhuis en Van der Haar zijn uitgeteld voor de zege, behoudens pech of ongelukken.

  15:49

  Ronhaar maakt duur foutje, Iserbyt profiteert en pakt wat lengtes

  15:48

  Ronhaar in reclamedoeken

  Op het moment dat Iserbyt bij Ronhaar komt, maakt die wellicht uit vermoeidheid een korte slipper. Hij blijft wat hangen in de reclamedoeken.

  Iserbyt glipt onderdoor en kiest het ruime sop.

  15:47

  Iserbyt is bij Ronhaar

  Nys roept Ronhaar toe om even te wachten, zodat hij wat kan herstellen. De manager beseft dat het lastig wordt voor Ronhaar om Iserbyt van de overwinning te houden.

  Wereldbeker veldrijden
  datumcrosswinnaar mannen
  15/10
  WB Waterloo
  29/10
  WB Maasmechelen
  12/11
  WB Dendermonde
  19/11
  WB Troyes
  26/11
  WB Dublin
  03/12
  WB Flamanville
  10/12
  WB Val di Sole
  17/12
  WB Namen
  23/12
  WB Antwerpen
  26/12
  WB Gavere
  30/12
  WB Hulst
  07/01
  WB Zonhoven
  21/01
  WB Benidorm
  28/01
  WB Hoogerheide