Ga naar de inhoud
Van der Poel zegeviert in Hoogerheide.

Wereldbeker veldrijden klassement

naamresultaat
1
Eli Iserbyt
338
2
Joris Nieuwenhuis
313
3
Pim Ronhaar
295
4
Lars van der Haar
293
5
Niels Vandeputte
239
6
Mathieu van der Poel
221
7
Laurens Sweeck
220
8
Toon Vandebosch
213
9
Ryan Kamp
209
10
Thibau Nys
196

Van der Poel toont WK-benen al in slotmanche van Wereldbeker in Hoogerheide, eindzege voor Iserbyt

 zo 28 januari 2024 16:13
WB Hoogerheide
Wereldbeker veldrijden
9 rondes
15:10 Hoogerheide
Mathieu van der Poel
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
  9. 8
  10. 9

    Uitgerekend waar hij vorig jaar de wereldtitel pakte, heeft Mathieu van der Poel nog eens een uitroepteken gezet achter zijn favorietenrol voor het WK van volgend weekend. In de slotmanche van de Wereldbeker in Hoogerheide kneep hij zijn tegenstanders één voor één dood. De eindzege voor Iserbyt in de Wereldbeker kwam niet meer in gevaar.

    Met een indrukwekkende krachtexplosie knalde Mathieu van der Poel vorig jaar in een sprint der titanen met Wout van Aert naar de wereldtitel in Hoogerheide. Een jaar na datum leek een nieuwe zege voor eigen volk een evidentie voor de Nederlander. Het was alleen wachten op dat ene exploot.

    Van der Poel had zondag alvast geen haast. Het eerste halfuur van de Wereldbekerfinale in Hoogerheide leek meer op een wegkoers dan een veldcross. Voorin troepte een half peloton samen.

    In ronde zes leek Van der Poel zijn moment te kiezen, maar het bleek slechts een schijnmanoeuvre. Een sterke Thibau Nys pareerde vlot, wat later kwamen ook Nieuwenhuis, Ronhaar en Iserbyt weer aansluiten.

    Bij de vrouwen was de cross in Hoogerheide uitgedraaid op een sprint, maar zo ver zou de almachtige Van der Poel het niet laten komen. Op anderhalve ronde van het eind drukte hij zijn turboknop in, niemand - ook een dappere Nys niet - had een antwoord.

    De wereldkampioen knalde zo naar een nieuwe zege in Hoogerheide en kan terugblikken op een geslaagde generale repetitie voor het WK van volgende week. Nieuwenhuis en Ronhaar maakten het volledige Nederlandse podium vol, voor Nys (die nog viel in het slot) en eindwinnaar Iserbyt.

    Reacties na WB-cross in Hoogerheide:

    Joris Nieuwenhuis (2e): "Dit doet toch veel deugd. In Benidorm was het slecht en dan begin je toch wat te twijfelen. Ik ben blij dat de benen vandaag wel weer goed waren. Het is wel prettig dat we volgende week op het WK in de luwte van Mathieu kunnen starten. Hij trekt alle aandacht naar zich toe. Of ik mik op een podiumplaats? Ja, daar ga ik voor."


    Pim Ronhaar (3e): "Ik lag gisteren op de bank en hoorde Paul Herygers zeggen dat ik me vandaag moest bewijzen omdat ik in Benidorm niet goed was. Bij deze is dat gebeurd. Heel mijn seizoen is al supergoed geweest, Benidorm was helaas slecht. Maar ik heb vandaag getoond dat het er nog in zit. Hoe we met Nederland het WK moeten aanpakken? Mathieu is gewoon tien procent beter dan wij. Daarachter moeten wij ons ding doen, want ook Mathieu kan pech hebben."


    Eli Iserbyt (5e): "Ik had graag op het podium gestaan. In de laatste ronde was het vier tegen één, en dat was moeilijk voor mij. In de sprint was het gokken, maar Thibau ging niet echt aan. Als ik in zijn spoor had kunnen volgen, had ik er misschien nog over kunnen gaan. Het klassement was vandaag het belangrijkste. Nu focus ik op het WK, met ook Vanthourenhout en Nys hebben we drie kopmannen."

    Gerelateerd:

    Uitslag WB Hoogerheide

    naamresultaat
    1
    Mathieu van der Poel
    in 1u02'57"
    2
    Joris Nieuwenhuis
    op 5"
    3
    Pim Ronhaar
    9"
    4
    Thibau Nys
    9"
    5
    Eli Iserbyt
    9"
    6
    Joran Wyseure
    21"
    7
    Lars van der Haar
    28"
    8
    Clément Venturini
    38"
    9
    Felipe Orts
    45"
    10
    Timon Rüegg
    56"

    Fase per fase

    16:14

    Van der Poel zet zegetocht verder in Hoogerheide, Baloise-Trek Lions vult bijna hele top 5

    16:13

    Koning Van der Poel heerst in zijn Hoogerheide

    Hij had genoeg aan één explosie om het verschil te maken. Mathieu van der Poel heerst opnieuw in zijn Hoogerheide, na een vliegmeeting. 

    Nieuwenhuis bolt wat later binnen als tweede, Nys en Ronhaar dwingen nog een fotofinish af voor plek drie. Iserbyt is vijfde en de eindwinnaar in deze Wereldbeker.

    16:11

    Nieuwenhuis schiet weg bij de achtervolgers. Iserbyt oogt moe, plek twee lijkt weg.

    16:09

    De strijd om plek twee blijft boeiend. Ronhaar, Iserbyt, Nys en Nieuwenhuis blijven in elkaars buurt.

    16:08

    Nys komt ten val, kan hij toch nog tweede worden?

    16:07

    Valpartij Nys!

    Nys verspeelt zijn voorsprong op de achtervolgers door één foute stuurbeweging. Zijn knappe inspanning van daarnet levert zo niets meer op.

    Van der Poel is ondertussen al uit het zicht. De Nederlander heeft al bijna 20 seconden voorsprong.

    16:06

    Nys kiest nu voor zijn eigen tempo en legt zich nog eens plat. Hij moet nu een tijdrit gaan rijden om plek twee veilig te stellen. Iserbyt en co. volgen op acht seconden van Nys.

    16:06

    Nys plooit

    Nys schudt van nee, hij is over zijn limiet gegaan en moet Van der Poel laten gaan. 

    16:06

    Mathieu van der Poel valt alweer aan, Nys lijkt te kraken

    16:05

    Nys blijft hangen op anderhalve seconde. Van der Poel kijkt niet achterom en stoomt gewoon door.

    16:03

    Aanval Van der Poel! (bis)

    Op dezelfde plek als daarstraks gaat Van der Poel op de pedalen dansen. Nys moet van ver komen, maar plooit zich opnieuw dubbel om de wereldkampioen bij te benen. Iserbyt moet tien meter prijsgeven.

    16:01

    Ondertussen is Lars van der Haar zich vooraan er weer netjes komen tussen wringen. Ook Joran Wyseure keert nu terug uit de achtergrond.

    Een groepssprint met zeven man, het lijkt zo gek nog niet.

    15:59

    Nieuwenhuis en Van der Haar lijken op de aankomststrook weg te sluipen, maar Ronhaar haalt - met Van der Poel in het wiel - zijn twee ploegmaats terug. Niet de allerslimste zet van de jonge Nederlander.

    15:57

    We zijn drie kwartier ver in Hoogerheide. Wie gaat deze vliegmeeting winnen? Van der Poel heeft ongetwijfeld nog wel buskruit over, maar de reactie van Nys was daarstraks wel heel kloek.

    15:53

    Van der Haar hangt al een hele cross aan de rekker, maar moet nu toch opnieuw de rol lossen vooraan. Blijven over: Van der Poel, Nieuwenhuis, Nys, Iserbyt en Ronhaar.

    15:52

    Alles vloeit weer samen vooraan

    15:51

    Alles te herdoen

    Zo krachtig de aanzet van Van der Poel was, zo klein is uiteindelijk het resultaat. Nieuwenhuis heeft ondertussen het commando gewoon overgenomen. Het gaat opnieuw samenvloeien.

    15:50

    Van der Poel maakt er een lange inspanning van. Hij geeft Nys zo geen kans om op adem te komen. Ook Nieuwenhuis toont zich ijzersterk, hij lijkt de sprong te kunnen maken.

    Wereldbeker veldrijden
    datumcrosswinnaar mannenwinnaar vrouwen
    15/10
    WB Waterloo
    29/10
    WB Maasmechelen
    12/11
    WB Dendermonde
    19/11
    WB Troyes
    26/11
    WB Dublin
    03/12
    WB Flamanville
    10/12
    WB Val di Sole
    17/12
    WB Namen
    23/12
    WB Antwerpen
    26/12
    WB Gavere
    30/12
    WB Hulst
    07/01
    WB Zonhoven
    21/01
    WB Benidorm
    28/01
    WB Hoogerheide