Ga naar de inhoud
Van Empel is net iets sneller dan Pieterse.

Wereldbeker veldrijden (vrouwen) klassement

naamresultaat
1
Ceylin del Carmen Alvarado
337 punten
2
Puck Pieterse
290
3
Lucinda Brand
259
4
Inge van der Heijden
214
5
Fem van Empel
212
6
Manon Bakker
210
7
Leonie Bentveld
207
8
Zoe Backstedt
192
9
Marie Schreiber
181
10
Sara Casasola
168

Fem van Empel vliegt na meesterlijke move voorbij Puck Pieterse naar winst in Benidorm

 zo 21 januari 2024 14:32
WB Benidorm (vrouwen)
Wereldbeker veldrijden (vrouwen)
7 rondes
13:40 Benidorm
Fem van Empel
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7

    Rennen, vliegen, springen en weer doorgaan. Op het vliegensvlugge parcours in Benidorm vochten Puck Pieterse en Fem van Empel een beklijvend duel uit. Pas in de laatste meters onderscheidde de wereldkampioene zich van haar concurrente met een vernuftig manoeuvre. Ceylin Alvarado werd derde en pakt zo de eindzege in de Wereldbeker.

    Een veredelde straatrace, met af en toe een zode gras en een kunstmatige zandbak. Dat stond op het menu in de Wereldbekercross van Benidorm.


    "Ik heb er wel zin in", lachte Puck Pieterse haar tanden bloot voor de start. De rest van het pak kon dat snel voelen. Fem van Empel mocht het tempo nog bepalen in de openingsronde, maar dan nam haar landgenote over.


    Ronde na ronde probeerde Pieterse met kleine prikjes op de balken een gaatje te slaan, maar de wereldkampioene weigerde haar wiel te lossen. Ceylin del Carmen Alvarado had wel plots een grote achterstand op de koplopers.


    Onder luid gejoel van het aanwezige - Nederlands en Belgisch gekleurde - publiek, probeerde de leidster in de Wereldbeker de kloof te dichten. Heel even slaagde ze in haar opzet, maar bij elke versnelling moest ze door haar lichte rugproblemen weer passen.


    Dus beslisten Pieterse en Van Empel de vliegmeeting onder de Spaanse zon. De vrouwen haalden het ellebogenwerk uit de kast om de koppositie vast te houden in een razend spannende slotronde.


    Daarin pakte de wereldkampioene uit met een gewaagde, maar erg knappe inhaalactie. Haar concurrente kon geen antwoord meer formuleren en boog het hoofd na een korte sprint. Goed voor Fem van Empel haar 15e zege dit seizoen.

     

    Een moegeknokte Alvarado vervolledigde het podium. Met eindwinst in de Wereldbeker is ook haar middag meer dan geslaagd.

    Uitslag WB Benidorm

    naamresultaat
    1
    Fem van Empel
    52'23"
    2
    Puck Pieterse
    + 1"
    3
    Ceylin del Carmen Alvarado
    + 16"
    4
    Lucinda Brand
    + 27"
    5
    Blanka Vas
    + 33"
    6
    Sara Casasola
    + 44"
    7
    Laura Verdonschot
    + 1'28"
    8
    Marie Schreiber
    + 1'46"
    9
    Annemarie Worst
    + 1'55"
    10
    Zoe Backstedt
    + 2'23"

    Van Empel: "Zonder risico's is het niet leuk"

    Fem van Empel: "Het ging super hard van start tot finish. We hebben er een mooie wedstrijd van gemaakt. Ik ga altijd tot het gaatje voor de overwinning, gelukkig kon ik net nog erlangs knijpen. We duwen elkaar naar een hoger niveau. Dat is nodig richting het WK. Mijn manoeuvre was zeker een risico, maar zonder risico's is het ook niet leuk."

    Puck Pieterse: "Ik had het kunnen verwachten dat Fem daar wilde voorbijsteken. Al is ze de snelste van het crosspeloton, zelfs op het asfalt nam ze nog afstand. Ik wilde wat meer naar rechts rijden, maar die bocht was zo breed. Ik kon niet overal tegelijk zijn. Ik vond het wel tof. Het was een soort criterium waarin je veel tactisch moest nadenken. Echt gaaf."

    Ceylin Alvarado: "Ik ben heel erg blij met het Wereldbekerklassement. Eindelijk heb ik die titel te pakken. Dat was het enige dat nog ontbrak in mijn carrière. Het was een zware cross voor mij, zeker nadat mijn ketting los kwam voor de lange asfaltstrook. Maar ik was vandaag niet goed genoeg om Fem en Puck te kloppen."

    Fase per fase

    14:33

    Van Empel kan Pieterse pas kloppen in de sprint in Benidorm

    14:32

    Van Empel triomfeert na knappe inhaalactie!

    Van Empel wurmt zich knap tussen de hekken en Pieterse naar de kop. Een gewaagde actie die haar ook de zege oplevert, want Pieterse heeft geen antwoord in de korte sprint. Pieterse schudt haar hoofd, Alvarado komt uitgeput en als derde over de finish.

    14:32

    Van Empel loopt erg snel op de balken en moet zo het wiel niet lossen van Pieterse. Een korte sprint voor de streep zal de winnaar bepalen.

    14:30

    Pieterse blijft op de pedalen staan en geeft de koppositie niet meer af. Valt de beslissing op de balken?

    14:29

    Van Empel pokert

    Niet vol gaan, wel vragend naar Pieterse en Alvarado kijken. Dat is de tactiek van Van Empel, die meteen reageert op een prik van Pieterse.

    14:27

    Pieterse wil de kop nemen door buitenom te gaan, maar dat laat Van Empel niet toe. Het ellebogenwerk in de slotronde is begonnen.

    14:25

    Alvarado op kop laatste ronde in

    Op lef en doorzettingsvermogen. Ceylin Alvarado gaat als koploopster de laatste ronde in. Van Empel zet snel orde op zaken en neemt over.

    14:25

    Pieterse moet Van Empel voor laten gaan op de balken en kan zo niets forceren.

    14:22

    "Ze is er weer", zegt Paul Herygers opmerkzaam. Ceylin Alvarado is weer genaderd tot op luttele seconden van de koploopsters. 

    14:21

    Van Alphen met pijnlijke schouder

    Aniek van Alphen voelt aan haar rechterarm in de materiaalpost. Ze geeft op na een val op haar schouder en laat haar tranen de vrije loop.

    14:18

    Bij het ingaan van ronde 6 moet Alvarado opnieuw 10 seconden prijsgeven. Een twintigtal seconden achter haar rug strijden Vas, Casasola en Brand om plek 4.

    14:17

    Van Empel en Pieterse duwen door en rijden Alvarado er opnieuw af

    14:14

    Over en uit voor Alvarado?

    Alvarado hangt aan de rekker. Bij elke versnelling van de motoren vooraan moet ze passen. Kan haar licht geblesseerde rug te weinig kracht ontwikkelen?

    14:11

    Sterke Alvarado komt vooraan weer aansluiten

    14:10

    Alvarado nog maar 5 seconden acher

    Ceylin Alvarado haar winstkansen zijn nog niet weg. De Nederlandse heeft maar 5 seconden achterstand bij het ingaan van ronde 5. Niet veel later vindt ze terug het wiel van de leidsters.

    14:07

    Net wanneer Alvarado de aansluiting wil maken, trekt Van Empel door op de weg. Weer botst ze op een muur. Pieterse en Van Empel controleren de koers.

    14:06

    Pieterse probeert het verschil te maken op de balkjes

    14:05

    Ceylin Alvarado vecht terug. Ze ziet het leidersduo voor zich uit rijden en zwoegt zich onder luid applaus van het publiek richting het achterwiel van haar landgenotes.

    Wereldbeker veldrijden
    datumcrosswinnaar mannenwinnaar vrouwen
    15/10
    WB Waterloo
    29/10
    WB Maasmechelen
    12/11
    WB Dendermonde
    19/11
    WB Troyes
    26/11
    WB Dublin
    03/12
    WB Flamanville
    10/12
    WB Val di Sole
    17/12
    WB Namen
    23/12
    WB Antwerpen
    26/12
    WB Gavere
    30/12
    WB Hulst
    07/01
    WB Zonhoven
    21/01
    WB Benidorm
    28/01
    WB Hoogerheide