Ga naar de inhoud
Pieterse was alweer de sterkste.

Wereldbeker veldrijden (vrouwen) klassement

naamresultaat
1
Ceylin del Carmen Alvarado
337 punten
2
Puck Pieterse
290
3
Lucinda Brand
259
4
Inge van der Heijden
214
5
Fem van Empel
212
6
Manon Bakker
210
7
Leonie Bentveld
207
8
Zoe Backstedt
192
9
Marie Schreiber
181
10
Sara Casasola
168

Puck Pieterse houdt maar net stand in Hulst na razend spannende slotronde

 za 30 december 2023 14:33
WB Hulst (vrouwen)
Wereldbeker veldrijden (vrouwen)
6 rondes
13:40 Hulst
Puck Pieterse
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6

    Puck Pieterse heeft na Gavere en Diegem ook de Wereldbeker in Hulst gewonnen. De Nederlandse kampioene moest na een zenuwslopend kat-en-muisspelletje tot het uiterste gaan om de terugkeer van Alvarado af te stoppen. Fem van Empel viel voor het eerst dit seizoen naast het podium.

    Puck Pieterse wilde vandaag een Van der Poeltje doen. 


    De Nederlandse kampioene verraste vriend en vijand in Hulst en begon na amper een minuutje al aan een solo. Nietsontziend vloog ze over de Vestingmuur - met enkele indrukwekkende afdalingen - weg van de rest.


    In de achtergrond keek het trio Alvarado-Brand-Van Empel met lede ogen toe hoe Pieterse stelselmatig haar voorsprong uitbreidde tot een dikke 20 seconden. Toen die laatste in de afdaling ook nog eens op het achterwiel van Brand botste, leek de veer bij de wereldkampioene helemaal gebroken.

     

    Maar dat was buiten de wilskracht van Alvarado gerekend. De Nederlandse bleef de eenzame leider toch stevig onder druk zetten. Met succes: na een solo van 47 minuten kon Alvarado alsnog de aansluiting maken in de slotronde.

     

    Erop en erover? Neen neen, daar is Pieterse mentaal te sterk voor. De Nederlandse kampioene herlanceerde zich in de slotkilometer en kreeg alsnog loon naar werken.

     

    In de achtergrond kwam Van Empel, na Lucinda Brand, als vierde binnen. Alvarado verstevigt haar leidersplaats in de wereldbekerstand met een tweede plek.

    Pieterse: "Het parcours was heel tricky"

    Puck Pieterse: "Het parcours was echt wel tricky, je moest steeds op je hoede zijn om op de fiets te blijven zitten op het glibberige traject. Je kon door het vele publiek ook moeilijk horen hoeveel voorsprong je had. Ik had het gevoel dat het wel stabiel bleef, maar in de laatste ronde zag ik plots dat Ceylin (Alvarado, red.) heel dicht bij mij zat. Het was niet simpel om dan de knop om te draaien. Als je op kop rijdt, heb je de constante druk van achteruit. Zo maak ik in die laatste ronde toch nog een foutje."

    "Ik ben blijven gaan tot ik erbij neerviel", reageerde Ceylin Alvarado. "Ik kwam tot in het wiel van Puck, maar het was ook wat op. Ik wist dat het lastig zou zijn voor de zege, maar ik ben blijven knokken."

     

    "Er was geen moment rust", stond Lucinda Brand lange tijd uit te huigen. "Het is een andere vermoeidheid door die hoge snelheid dan wanneer je de hele tijd moet stoempen in de modder."

     

    "Ik mag tevreden zijn over hoe ik hier gereden heb op dit explosieve parcours. Ik heb ook op dit domein een stap gezet."

    Uitslag WB Hulst (vrouwen)

    naamresultaat
    1
    Puck Pieterse
    in 51'05"
    2
    Ceylin del Carmen Alvarado
    op 6"
    3
    Lucinda Brand
    12"
    4
    Fem van Empel
    16"
    5
    Sara Casasola
    1'58"
    6
    Leonie Bentveld
    7
    Blanka Vas
    2'09"
    8
    Marie Schreiber
    2'23"
    9
    Annemarie Worst
    2'26"
    10
    Kristyna Zemanova
    2'35"

    Fase per fase

    14:33

    Pieterse wint razend spannend duel met Alvarado, Brand derde en Van Empel valt naast podium

    14:31

    Pieterse doet het!

    Wat een ontknoping. Puck Pieterse krijgt dan toch loon naar werken. Na een solo van 47 minuten vergalde Alvarado bijna haar feestje, maar de weerbare Nederlandse kampioene toonde zich in het absolute slot weer mentaal onbreekbaar.

    14:30

    Pieterse pakt opnieuw wat metertjes en lijkt zo (dan toch) op weg naar de overwinning.

    14:29

    Het is zover! Alles vloeit samen vooraan

    14:28

    Pieterse herlanceert zich

    De eindsprint is begonnen. Puck Pieterse trekt nog eens goed door. Alvarado schreeuwt om haar moeder en geraakt niet over de Nederlandse kampioene. Pieterse wil het duidelijk niet tot een sprint laten komen.

    14:26

    Jawel, na 47 minuten is de samensmelting een feit. Alvarado knalt het gat met Pieterse toe. Ook Brand en Van Empel naderen in de achtergrond.

    14:26

    Pieterse maakt klein foutje en ziet Alvarado en Brand naderen

    14:25

    Foutje Pieterse

    Ai, ai, ai. Meteen een foutje bij Pieterse. De Nederlandse schuift weg op een beklimming en voelt Brand zo alweer in haar nek hijgen. Dit wordt nog een spannende ontknoping.

    14:21

    Laatste ronde! Puck Pieterse duikt de slotronde in met een bonus van 15 seconden. 

    14:19

    Kat-en-muisspelletje

    Het zenuwslopende kat-en-muisspelletje gaat gewoon voort. Met nog anderhalve ronde voor de boeg naderen Brand en Alvarado metertje per metertje op Pieterse. Krijgen we ultiem toch nog een coup d'état?


    14:18

    Het is nu of nooit voor de achtervolgers. De kloof lijkt nog maar 7 seconden.

    Ruben Van Gucht
    14:12

    Pieterse lijkt haar tweede adem teruggevonden te hebben, maar de Nederlandse kampioene verliest opnieuw wat tijd omdat ze tussen enkele gedubbelden heen moet slalommen. 

    14:10

    Is er dan toch nog een ommekeer in de maak? Plots is de kloof gereduceerd tot een dikke tien seconden. Is er iets gebeurd bij Pieterse of loopt de tank stilletjes leeg?

    14:08

    +20 seconden

    Puck Pieterse is heer en meester in Hulst. De Nederlandse kampioene blijft foutloos en dikt haar voorsprong zo aan tot twintig seconden op het duo Alvarado/Brand. Van Empel oogt na haar val opnieuw wat onzeker in de afdalingen en volgt al op bijna een halve minuut.

    14:03

    Van Empel valt in afdaling na contact met Brand

    14:01

    Botsing Brand-Van Empel

    Tijdens de diepe duik over de vestingmuur kiezen Van Empel en Brand elk een verschillend traject. De wereldkampioene kiest de binnenbocht, terwijl Brand voor een wijder traject gaat. De keuze van Van Empel gaat duidelijk wat sneller, want ze knalt bijna tegen het achterwiel van haar landgenote en vliegt zo het decor in.

    14:00

    Het gaat smerig hard bij Pieterse.

    Paul Herygers
    13:57

    Van Empel, Brand en Alvarado komen samen in achtervolging op Pieterse

    Wereldbeker veldrijden
    datumcrosswinnaar mannenwinnaar vrouwen
    15/10
    WB Waterloo
    29/10
    WB Maasmechelen
    12/11
    WB Dendermonde
    19/11
    WB Troyes
    26/11
    WB Dublin
    03/12
    WB Flamanville
    10/12
    WB Val di Sole
    17/12
    WB Namen
    23/12
    WB Antwerpen
    26/12
    WB Gavere
    30/12
    WB Hulst
    07/01
    WB Zonhoven
    21/01
    WB Benidorm
    28/01
    WB Hoogerheide