Jupiler Pro League - speeldag 19 - 07/01/23 - 18:18
6'
Nacer Chadli
0 - 1
6'

Westerlo heeft zich naast Standard op de 6e plaats genesteld. De promovendus won met het kleinste verschil bij Cercle Brugge.

Cercle Brugge - Westerlo in een notendop:

• Sleutelmoment: Na 5 minuten wijst scheidsrechter De Cremer naar de stip na een licht duwtje in de rug van Akbunar. Chadli neemt de strafschop voor zijn rekening en jast de 0-1 tegen de netten.

• Man van de match: Maxim De Cuyper speelde vanavond andermaal een goede partij. De Club Brugge-huurling was vaak betrokken bij het aanvalsspel en hield ook defensief goed stand na de pauze.

• Statistiek: Cercle Brugge verliest vandaag pas voor de tweede keer in eigen huis. Antwerp (september, 0-2) was de enige andere match die ze verloren in Brugge.

• Statistiek (2): Het is de eerste partij onder trainer Muslic waar Cercle niet kan scoren. De vorige 9 wedstrijden lukte dat steeds.

Eindscore al na 6 minuten op het bord

Cercle Brugge en Westerlo hadden er een prima eerste seizoenshelft opzitten en probeerden daar vanavond allebei een gepast vervolg aan te breien.

De eerste aanval van de bezoekers leverde al meteen een doelpunt op want na amper 5 minuten ging Akbunar neer in de zestien na een licht duwtje van Velkovski.

Scheidsrechter De Cremer aarzelde geen moment en wees naar de stip. Chadli zette zich achter de bal en joeg de 0-1 tegen de netten.

Cercle Brugge liet zich echter niet ontmoedigen en bleef (voorzichtig) aandringen, maar grote kansen kwamen er pas wanneer Westerlo een handje hielp.

Balverlies van De Cuyper resulteerde in een verdienstelijke poging van Denkey en Bolat werd geholpen door de buitenspelvlag nadat zijn ziekenhuisbal aan de basis lag van de (afgekeurde) gelijkmaker.

Na de rust koos Westerlo definitief voor de verdediging en liet het de bal aan Cercle.. De Bruggelingen konden daar al bij al maar weinig kansen uit puren wegens een gebrek aan precisie.

De grootste kans was voor invaller Gboho die van dichtbij op doel trapte. Bolat stond echter pal en bracht redding.

Westerlo toonde vanavond dat het dus ook goed kan verdedigen en duikt 2023 in met een nieuwe driepunter.

"Mooi om te zien dat we ook knokkend kunnen winnen"

Maxim De Cuyper (Westerlo): "Het was misschien onze lelijkste match van het seizoen, maar ik denk niet dat iemand van onze ploeg zich daar iets van aantrekt. De drie punten zijn het belangrijkste."

Charles Vanhoutte (Cercle): "Gelijkspel was vandaag misschien eerlijker geweest. Buiten die penalty hebben ze maar weinig kansen gehad. Ik vond de penaltyfout bovendien heel licht en ik snap niet waarom de scheidsrechter niet gaat kijken. We misten voorin wat frisheid vandaag. Op naar de volgende match."

Jonas De Roeck (trainer Westerlo): "Het was niet onze beste match van dit seizoen. We weten dat Cercle hoog druk zet en daar hebben we het soms moeilijk mee gehad. Het is mooi om te zien dat we al knokkend ook een wedstrijd kunnen winnen. We zijn steeds geconcentreerd gebleven en hebben goed verdedigd."

Miron Muslic (trainer Cercle Brugge): "We hebben vandaag veel geprobeerd en het is jammer dat we geen punt uit de brand konden slepen. We hebben nog wat kansen gehad, maar het mocht vandaag niet zijn. Mijn mening over de scheidsrechter vandaag? Ik heb altijd respect voor de scheidsrechters. Voor, tijdens en na de match."

20:12

EINDE: 0-1

Scheidsrechter De Cremer maakt er einde aan in Brugge. Bolat moest nog één keer redding brengen op een laag schot, maar verder dan dat kwam Cercle niet meer. Eindstand: 0-1 voor Westerlo.

90+4'

Cercle versiert nog een aantal hoekschoppen, maar puurt daar geen gevaar uit. Westerlo lijkt de zege over de streep te kunnen trekken.

90+2'

Het is alle hens aan dek bij Westerlo. Alle ballen die richting de zestien gaan worden genadeloos weggetrapt. Krijgen we nog een echte Brugse kans?

90+1'

90'

Het spel lag een lange tijd stil waardoor we 6 minuten toegevoegde tijd krijgen. Nog genoeg tijd voor een gelijkmaker dus. Cercle bouwt verder.

85'

Nog een kans voor Cercle

Bolat moet nog eens redding brengen. Vanhoutte kan oprukken met de bal aan de voet en haalt verdienstelijk uit. De Turkse doelman kan niet klemmen, maar ziet hoe De Cuyper het gevaar nog opkuist.

82'

Wat een actie van Maxim De Cuyper. De jonge linksback rukt goed op op zijn flank en kan een gevaarlijke voorzet afleveren. De bal wordt uiteindelijk weggewerkt, maar het is De Cuyper zelf die een tegenaanval onschadelijk maakt door de bal te onderscheppen én een fout uit te lokken.

81'
81'
80'

Francis krijgt wat ruimte en ruikt zijn kans. De Ghanees viseert de rechterbovenhoek, maar ziet zijn poging een meter boven het doel van Bolat vliegen.

79'

Het is een spannende slotfase. Ondanks het aandringen van Cercle blijft de voorsprong van Westerlo voorlopig overeind.

Johan De Caluwé op Radio 1
76'

Slotkwartier

Het slotkwartier is ingegaan en het publiek wordt ongeduldig. Een statistiekje dat de Brugse burger moed kan geven: Geen enkele ploeg in de JPL slikte meer tegendoelpunten in het slotkwartier dan Westerlo.

69'

Bolat staat pal!

Daar was die grote kans voor Cercle! De pas ingevallen Gboho komt goed de zestien ingedoken en krijgt een bal vanop de rechterflank aangespeeld. Zijn schot verrast Bolat echter niet want de Turkse doelman heeft een prima redding in huis.